INTERVJU

Ovi Hrvati napravili su čudo i time zaslužili Oscara!

16.06.2016 u 10:32

Bionic
Reading

U jeku izbjegličke krize u Hrvatskoj Osječani Valent Turković, Srđan Kovačević i Ivan Jelušić razvili su projekt koji na područjima pogođenim katastrofom donosi internet. Oni su ga doslovno kao volonteri osječke Otvorene mreže donijeli u ruksacima u izbjegličke centre i kampove. U njima su bili ruteri koji su ljudima omogućili spajanje na internet, a potom su internetskom vezom opremili i izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu. Rezultiralo je to MeshPointom, hrvatskim startupom koji je u Londonu nagrađen The Europasom, svojevrsnim Oscarom za startupe, u kategoriji najboljeg humanitarnog tehnološkog proizvoda

MeshPoint je uređaj koji se koristi u kriznim situacijama, a omogućava pristup internetu. Za njegovo postavljanje na područje pogođeno katastrofom nije potreban dolazak stručnjaka, nego prosječno znanje svakog volontera. Kućište se izrađuje u 3D printeru, a u njemu se nalaze ruter, baterija i ostala oprema, što MeshPoint čini autonomnim mobilnim WiFi internetom u kriznim situacijama. Otporan je na ekstremne vanjske uvjete te istovremeno može osigurati pristup internetu za više od 150 ljudi, odnosno u 24 sata internetom se može poslužiti oko 14.000 ljudi.

'Kada se do sada trebala uspostaviti neka komunikacijska veza za humanitarne organizacije ili ljude pogođene krizom, čekali su stručnjake po više dana ili čak tjedana da iziđu na teren. U prvim trenucima nakon nepogode, kada je najveća panika, nema nikakve ili postoje samo jako skupe komunikacije. Naša je ideja sve to izokrenuti, odnosno imati jednostavan uređaj koji može pogoniti bilo tko, bilo kada i bilo gdje', objašnjava za tportal Valent Turković.

Njihove uređaje bit će moguće dostaviti na nepristupačna područja bacanjem iz aviona ili prijenosom s humanitarnom pomoći kako bi se što prije uspostavile bežične mreže. Ako istovremeno bukne više kriznih žarišta, potrebe za komunikacijom su veće, a malobrojni su timovi koji ih uspostavljaju. Tako su, podsjeća on, tijekom nedavne izbjegličke krize stručnjaci odlučili prvo otići u Grčku, no timovi su bili potrebni na području od Hrvatske preko Srbije i BiH do Makedonije, Grčke i Turske. Tu priliku su iskoristili Osječani te su među izbjeglice u ruksacima donijeli internet.

'Nedostatke smo tako vrlo brzo mogli uočiti i ispravljati ih. Humanitarnim organizacijama koje su stigle na teren, a nisu imale nikakva komunikacijska rješenja, naša je tehnologija bila od pomoći. Vrlo smo ju brzo unaprijedili, napravili novu verziju i u svega nekoliko koraka došli do ovog proizvoda. Na njemu će se još raditi, ali smo se približili finalu jer smo dobili direktne povratne informacije onih koji su se koristili njime na terenu', objašnjava on.

Startup Oscar, pretpostavljaju, sada će im pomoći da lakše dođu do vrata velikih humanitarnih organizacija kojima je potrebna ovakva tehnologija. Kontaktirali su već s Hrvatskim Crvenim križem, planiraju se javiti i Međunarodnom, u kontaktu su s Green Peaceom, ali i mnogim drugima.