PROMJENA PERSPEKTIVE

Ovako izgleda opera kroz Googleove naočale

06.08.2014 u 14:21

Bionic
Reading

Prošla su vremena kad su ljudi u operu nosili džepne dalekozore. Danas se na operne predstave nose Googleove naočale

Novi upravitelj Teatro lirico di Cagliari, kazališta iz Cagliarija na Sardiniji, odlučio je uvesti nova tehnološka dostignuća u tu instituciju. Stoga će jedan dio opernih pjevača i glazbenika koji nastupaju u novoj repertoarnoj predstavi 'Turandot' nositi Googleove naočale, a video isječci koji će oni snimiti tijekom predstave koristeći novi Googleov gadget, bit će uživo prenošeni na Facebook profilu kazališta.

Cilj ovog projekta je predstaviti operu iz drugačijeg rakursa, onog koji pripada samim umjetnicima. Kako izgleda opera iz pozicije člana orkestra, tehničara ili člana zbora? Isječci bi trebali pokazati kako u opernom i kazališnom svijetu stvari izgledaju 'iznutra'. Gledanje opere iz pozicije opernog pjevača može se usporediti s uzbuđenjem gledanja nogometne utakmice kroz oči nogometaša, ističe Mauro Meli, upravitelj ovog sardinijskog kazališta.


Budući da opera u današnje doba slabo komunicira s mlađom generacijom, ovaj tehnološki eksperiment pokušat će za operu zainteresirati populaciju koja ne inače nema naviku odlaska u kazalište. Spomenimo i da je ovo sardinijsko kazalište jedno je od prvih na svijetu koje se može pohvaliti Centrom za istraživanje i tehnološki razvoj, odjelom koji proučava načine kako se opera može spojiti sa suvremenim tehnološkim dostignućima.


Iako se navodi kako je ovo prvi pokušaj spajanja opere i futurističkog Googleovog gadgeta, prije nekoliko tjedana je njujorška operna trupa On Site Opera prilikom izvedbe 'Pigmaliona' također koristila Googleove naočale. No, u njihovom slučaju naočale nisu nosili izvođači, već sami gledatelji. Oni sretnici koji su nosili Googleove naočale, mogli su na njihovom zaslonu paralelno s predstavom pratiti engleski prijevod libreta ('Pigmalion' je izvorno na francuskom jeziku). Tehnologija očito nalazi načine kako da se proširi u sve društvene sfere, pa tako i operu...

Sardinijski 'Turandot' je na repertoaru do 16. kolovoza. Ako vas zanima kako operna predstava izgleda sa same scene, dva isječka iz navedene opere možete pogledati i ovdje. Ako vam pak to nije dosta, morat ćete posjetiti Facebook stranicu kazališta...