'INTERNET 1.0'

Ovako fenomenalnu kartu interneta još niste vidjeli!

30.01.2014 u 14:23

Bionic
Reading

Mnogo je autora koji su nastojali vizualizirati mrežu svih mreža, a zbog puste količine podataka i parametara, ponekad se svaki pokušaj čini jednostavno uzaludnim. Uradak Jaya Jasona Simonsa (The9988) s mreže DeviantART itekako je vrijedan pogleda - i to ne samo jednog

Rad s naslovne slike još je u nastanku, kako piše autor koji ga je opisao kao 'verziju 1.0'. Zbog sirove veličine Mreže, tek je njezin minijaturan dio odabran za stvaranje ovog umjetničkog i  informativnog djela. Kako navodi Simons, da se kojim slučajem pokušalo uvrstiti sve - šanse su da bi to bilo nemoguće nacrtati ili pročitati u cijelom životnom vijeku prosječnog čovjeka.

Rad u konačnici donosi 'punu kartu interneta', četiri minijaturnije verzije koje se tiču NSA nadzora, najpopularnijih društvenih mreža, najkorištenijeg internetskog preglednika te penetraciju interneta po globusu. Štoviše, u kartu je uvršteno i 500 najposjećenijih internetskih odredišta po Alexa ranglisti. Svakako vrijedi pratiti i razmještaj giganata IT industrije (Apple, Google, Microsoft i dr.), a navodno je unutra i hrpa eye-candy dodataka i šala.