ZAŠTITITE SE

Ovako ćete svoj iPhone učiniti sigurnijim

18.12.2015 u 08:15

Bionic
Reading

Što ako izgubite vaš iPhone? Ili vam ga netko ukrade? Hoće li važni i osjetljivi podaci na njemu biti sigurni i zaštićeni? Evo šest načina kako ih zaštititi od neželjenih pogleda i zlorabe

1) Postavite lozinku
Standardna lozinka za iOS 9 je šesteroznamenkasta, no možete ju i ojačati ukoliko odaberete opciju alfanumeričke lozinke ili brojčane lozinke dulje od šest znamenki. Ako vam je to prekomplicirano, moguće je odabrati i četveroznamenkastu zaporku, ali nju je puno lakše probiti.

Čak i ako otvarate svoj iPhone koristeći Touch ID, lozinka će vam trebati u slučajevima kad su vam prsti preznojni, mokri ili na drugi način onemogućavaju očitavanje otiska prsta.

Kako bi napravili lozinku, otvorite Settings, pa Touch ID & Passcode. Kucnite na Turn Passcode On i unesite šesteroznamenkastu šifru. Za druge opcije kucnite na Change Passcode, pa na Passcode Options.


2) Isključite opcije zaključavanja zaslona
Čak i ako imate jaku lozinku, snalažljiv haker ili lopov još uvijek može upasti u vaš mobitel preko zaključanog zaslona. Kako bi bila što korisnija, digitalna pomoćnica Siri može podijeliti previše informacija putem zaključanog zaslona, slobodno prikazujući osobne informacije bilo kome tko nađe vaš izgubljeni iPhone. Ako vas to straši, najbolje je isključiti Siri u značajki zaključanog zaslona.

Otvorite Settings, pa Touch ID & Passcode i isključite opciju za Siri u popisu Allow Access When Locked. Dobro je i isključiti Wallet, zbog čega ćete morati otključavati mobitel svaki put kad ćete plaćati koristeći Apple Pay.

Značajke pregledavanja Today i Notifications onemogućit će pojavljivanje tih zaslona u Notification Centeru kad je mobitel zaključan, a Reply with Message priječi odgovaranje na SMS bez prethodnog otključavanja.

3) Uključite brže zaključavanje iPhonea
Zaboravite li iPhone na javnom mjestu, netko bi mogao djelovati brzo i početi ga koristiti prije no što se aktivira zaštita lozinkom. Možete namjestiti razdoblje nakon kojeg se lozinka aktivira kako ju ne bi morali stalno utipkavati, maksimalno do četiri sata. Preporučamo da to činite samo dok ste u potpuno sigurnom okruženju. U drugima, namjestite na puno kraće.

Opet, otvorite Settings, pa the Touch ID & Passcode. Najsigurnije je postaviti Require Passcode na Immediately, što znači kako će se lozinka odmah aktivirati.

4) Isključite Control Center na zaključanom zaslonu
Hakeri u vaš iPhone mogu upasti (ili bar dobiti na vremenu dok ne nađu način kako zaobići lozinku) tako što će preko zaključanog zaslona uključiti Airplane mode u Control Centeru. Dok je u tom načinu rada, nećete ga moći pratiti koristeći Find My iPhone.

Kako bi Control Center učinili nedostupnim sa zaključanog zaslona, otvorite Settings pa Control center i isključite opciju Access on Lock Screen.


5) Uključite Find My iPhone
Ukoliko je ova značajka uključena, možete pratiti svoj izgubljeni uređaj na mapi pomoću računala ili drugog uređaja s iOS-om, uključiti zvuk na njemu kako bi ga lakše našli te zaključati ga i izbrisati sve podatke na daljinu.

Otvorite Settings, pa iCloud. Kucnite na Find My iPhone i uključite opciju Find My iPhone.

6) Postavite dvostupanjsku provjeru
Otvorite stranicu s postavkama za Apple ID, kliknite na Manage your Apple ID. Ulogirajte se u korisnički račun za koji želite omogućiti dvostupanjsku provjeru.

Kliknite na Password & Security na lijevoj strani. Pronađite poveznicu Get Started i kliknite na nju.

Apple će vas upozoriti na promjene koje donosi uvođenje dvostupanjske provjere. Između ostalog, vaša sigurnosna pitanja više neće postojati, samo ćete vi moći zatražiti resetiranje lozinke i trebat ćete držati Recovery Key na sigurnome.

Kad ste pročitali i potvrdili kako razumijete što se od vas traži, dodajte uređaje za koje želite višestupanjsku provjeru. Trebat ćete odobriti slanje četveroznamenkaste lozinke za pristup korisničkom računu.

Potom će vam stići Recovery Key. Važno je da ga čuvate na sigurnom mjestu. Morat ćete potvrditi kako ste ga primili i potom još jednom potvrditi kako pristajete na promjene koje dvostupanjska provjera donosi.

Više:CNET