OČARAVAJUĆE

Ovaj nevjerojatan prelet nad Marsom jednostavno morate vidjeti!

22.03.2017 u 08:26

Bionic
Reading

Snimatelj koji se primio ovog nezavidnog projekta morao je povezati tisuće slika kako bi napravio video u kojem možemo uživati nekoliko minuta

Tijekom 12 godina kamera HiRISE fotografirala je Crveni planet iz sigurnosti orbitera. Do danas je snimljeno preko 50.000 fotografija, a svi zainteresirani mogu ih pregledati online kliknuvši ovdje. Finski filmaš proveo je čak tri mjeseca pretvarajući fotografije u kratki film koji nam pruža priliku letjeti nad Marsom u vrlo, vrlo spektakularnom stilu.

Jan Fröjdman htio je da se slike pokrenu, a u to je bio spreman investirati puno vremena i znoja. Rezultat je 3D konverzija koja koristi rukom birane podatke iz dostupnih fotografija. 

Fröjdman kaže da je stvaranje efekta nadlijetanja slično slaganju slagalice. Počeo je bojeći fotografije te je nakon toga označio sva mjesta na kojima se preklapa više fotografija - krateri, kanjoni, planine - te ih nakon toga povezao. Za stvaranje 3D efekta povezao je slike putem referentnih točaka i renderirao ih kao slike u videu. 'Riječ je o iznimno sporom procesu', naglasio je. 

Područje koje je renderirao traži stotine i stotine referentnih točaka dok složenije regije traže tisuće. Sve u svemu, izabrao je 33.000 točaka - jednu po jednu. Fröjdman je naglasio da nije mogao pronaći softver koji bi automatizirao proces, no glavni istražitelj u HiRISE-u tvrdi da oni u svom uredu već imaju softver koji sve radi automatski. Unatoč tome, ručni pristup očigledno je obavljen kako spada - uostalom, pogledajte i procijenite sami!

Let nad Marsom nikad nije izgledao čarobnije! Izvor: Društvene mreže / Autor: Jan Fröjdman