VIRTUALNA STVARNOST

Ova će vam konzola staviti PC na glavu

17.03.2016 u 08:05

Bionic
Reading

U suradnji s AMD-om, kanadski startup Sulon Technologies predstavio je konzolu Sulon Q, koja bi trebala omogućiti iskustvo virtualne stvarnosti kakvo inače nude osobna računala, no bez potrebe za spajanje s njima.

Za razliku od Oculus Rifta ili HTC Vivea, koje je potrebno povezati s računalima kako bi generirali sliku, Sulon Q sadrži hardver kakav inače možemo naći u PC-jima: recimo, četverojezgreni procesor AMD FX-8800P, grafičku karticu Radeon R7, SSD kapaciteta 256 GB, osam GB RAM-a i zaslon OLED razlučivosti 2.560 puta 1.440 piksela s kutom gledanja od 110 stupnjeva.

Ova konzola za virtualnu stvarnost je zasad dostupna samo s operativnim sustavom Windows 10. Nije objavljeno koliko je teška, ali može se pretpostaviti kako je zbog svog tog hardvera znatno teža od konkurencije (uključujući i Samsung Gear, u kojeg treba staviti i pametni telefon).


Razlikuje se i po tome što uz pomoć dvije prednje kamere može trodimenzionalno mapirati okolinu u stvarnom vremenu, pratiti položaj glave korisnika i prepoznavati pokrete.

Na tržištu bi se trebala pojaviti tijekom proljeća. Cijena još nije poznata.

Introducing Sulon Q powered by AMD