BUDITE OPREZNI

Ova aplikacija za brbljanje možda vas špijunira

23.12.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Aplikaciju s više od milijun korisnika vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata navodno koriste za praćenje razgovora i lokacija, između ostalog

Novine New York Times prenose optužbe neimenovanih dužnosnika Sjedinjenih Država prema kojima je aplikacija za brbljanje ToTok u stvari alat korišten za nadzor neistomišljenika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema obavještajnom izvješću kojeg su citirali, u toj državi koriste ToTok za praćenje korisničkih razgovora i lokacija, određivanje društvenih veza i pregleda medija. Većina od milijun korisnika ToToka živi u UAE, ali je popularna i u drugim dijelovima svijeta.

TEHNO PREGLED

Musk nije jedini: Pogledajte koje nam je milijardere iznjedrilo proteklo desetljeće

Pogledaj galeriju

Engadget navodi kako je aplikacija ToTok službeno nastala u tvrtci Breej Holding, za koju se vjeruje kako služi kao paravan za DarkMatter, tvrtku za kibernetičko obavještajno djelovanje UAE u kojoj su aktivni bivši operativci američke obavještajne agencije NSA i izraelske vojne obavještajne službe.

Softver je povezan i s tvrtkom Pax AI, u kojoj se bave izvlačenjem podataka i koja je također povezana s DarkMatter. Vjeruje se kako je riječ o dorađenom klonu kineske aplikacije YeeCall.

I Apple i Google povukli su ToTok iz svojih trgovina aplikacijama. U Googleu su kao razlog naveli kršenje pravila korištenja, ali nisu precizirali o kojim se pravilima radi, dok su u Appleu rekli kako i dalje provode istragu oko te aplikacije.