SKULLY AR-1

Ova Android pametna kaciga će povećati sigurnost i olakšati putovanja

13.08.2014 u 06:51

Bionic
Reading

Motoristička kaciga s ugrađenim zaslonom za virtualnu stvarnost, koja bi se na tržištu trebala pojaviti tijekom iduće godine, neće biti jeftina, ali bi mogla spašavati živote

Skully AR-1 je dostupna za predbilježbe tijekom idućih mjesec dana na platformi za crowdfunding Indiegogo, po cijeni od 1399 dolara (oko 7700 kuna). Puna cijena mogla bi biti za oko sto dolara (550 kuna) viša. Prve isporuke očekuju se tijekom 2015. godine.

Kampanja na Indiegogou već je sad vrlo uspješna: traženih 250 tisuća dolara (oko 1,3 milijuna kuna) prikupljeno je za osam minuta. Do podneva prvog dana taj je iznos gotovo utrostručen, uz 340 predbilježbi.

Kaciga je javnosti prvi put predstavljena tijekom konferencije Demo, održane prošle godine, gdje je pokupila nagradu, kao i na konferenciji South by Southwest Interactive.


Po specifikacijama, obećava hrpu značajki koje bi vožnju trebale učiniti sigurnijom. Najvažniji dio je zaslon u stilu Googleovih pametnih naočala Glass, na kojem stražnja kamera prikazuje sliku u rasponu od 180 stupnjeva, eliminirajući mrtve kutove te se automatski prilagođava razini osvjetljenja u okolini.

Ima dugme pomoću kojeg je moguće smanjiti utjecaj izravnog Sunčevog svjetla. Dolazi s vizualnom i audio GPS navigacijom, a bit će ju moguće upariti ju s pametnim telefonom pomoću Bluetootha.

Pratit će ju aplikacije za Android i iOS, koja bi trebale prikupljati i obrađivati podatke vezane uz vožnju i upravljanje glasom.

Dizajnirana je, kažu njeni tvorci, tako da od vozača traži vrlo malo pažnje. Zbog toga su, recimo, mogućnosti surfanja internetom vrlo ograničene.

Skully

Izvor:CNET