EKSPLOZIVAN RAST

Otporima usprkos, Uber je dosegao dvije milijarde vožnji

19.07.2016 u 19:30

Bionic
Reading

Samo šest mjeseci nakon što su došli do prve milijarde u Uberu otvaraju šampanjac kako bi proslavili i drugu milijardu vožnji globalno posredovanih njihovom aplikacijom

Uberov glavni direktor Travis Kalanick objavio je na Facebooku kako je ta aplikacija prije mjesec dana zabilježila dvijemilijarditu vožnju
Lijepa okrugla brojka ostvarena je 18. lipnja rano ujutro po hrvatskom vremeni , šest mjeseci nakon što je Uber prešao prvu milijardu vožnji, za što im je trebalo šest godina.

Milijuntu vožnju ostvarili u svibnju 2012. godine, do sto milijuna su došli u rujnu 2014. Tako nagli skok velikim dijelom mogu zahvaliti globalnom širenju, ali i ogromnim ulaganjima u angažiranje vozača i privlačenje putnika, što su omogućili investitori ulaganjima vrijednijim od 13 milijardi dolara.


Kalnick je naveo kako se za titulu dvijemilijardite natjecalo 147 vožnji u 16 zemalja na pet kontinenata, koje su sve krenule u istoj sekundi. Najkraća je trajala tri minute, nadulja više od sat vremena. Najviše ih je - 54 - bilo u Kini, zemlji u kojoj trenutno, prema Kalanickovim riječima, Uber gubi milijardu dolara godišnje.

Uber je sad zastupljen u 450 gradova u 73 zemlje, značajno više u odnosu na prošlogodišnjih 311. U Hrvatskoj je, osim u Zagrebu, odnedavno prisutan i u Splitu te Dubrovniku.

Prošlog mjeseca su prikupili 3,5 milijardi dolara od investitora iz Saudijske Arabije, što je bio dio investicijske runde koja je procjenjenu vrijednost kompanije postavila na 62,5 milijarde dolara. Početkom srpnja osigurali su zajam vrijedan 1,15 milijardi dolara.

Više:Reuters