IPAK PROMJENA DIZAJNA

Otkriva li ovaj shematski prikaz kako će izgledati iPhone 8?

23.04.2017 u 09:20

Bionic
Reading

Po svoj prilici iPhone 8 je krenuo novim dizajnerskim smjerom. Iako je uobičajeno da u Appleu rade na više prototipa nadolazeće mobilne perjanice, poznati 'leaker' Sonny Dickson otkrio je najsvježiji shematski prikaz uređaja u kojem je jasno vidljivo da se TouchID miče na stražnju stranu. To nije sve...

Vrijedi podsjetiti kako je Dickson postao poznat po tom što je za više generacija iPhonea uspješno nabavio dijelove hardvera izravno iz tvornica prije nego su uređaji službeno otkriveni. Na taj način su potrošači mogli vidjeti barem osnovne obrise (ako ne i cijele uređaje) prije nego se Apple uopće i oglasio. Usprkos tome, s obzirom da je riječ tek o shemi, stvari za iPhone 8 valja uzeti sa zrnom soli.

To posebno vrijedi i zbog činjenice da u Appleu rade na više prototipa za iPhone 8, koji bi mogao nositi i naziv Edition. U sebi bi trebao kriti Samsungov Super AMOLED zaslon te niz tehnoloških novotarija. Uz sve to, po pitanju dizajna uređaj bi se trebao vratiti korijenima (iPhone 4), no čini se kako su u Appleu neke stvari iz glasina odlučili izbaciti iz računice. 

TouchID (čitač otiska prstiju) integriran u prednju stranu uređaja ispod samog zaslona bio bi prava mala revolucija, no ako je za suditi po shematskom prikazu, on će se tek pomaknuti na stražnju stranu iPhonea 8. Čini se kako je Apple, slično kao i Samsung, naletio na određene tehničke probleme pri postavljanju čitača otiska prstiju izravno ispod zaslona. 

Slično vrijedi i za inicijalne prototipove koji su navodno imali obje strane od kemijski ojačanog stakla. Bloomberg je nešto ranije izvijestio o 'jednostavnijem dizajnu' nadolazeće Appleove mobilne perjanice, gdje bi stražnji dio uređaja bio izveden tek od aluminija. Shematski prikaz koji je ugrabio Dickson naizgled to potvrđuje, kao i dimenzije uređaja od 149,5mm puta 72,5 milimetara. 

Shemom su dodatno ojačane i glasine da će iPhone 8 donijeti dvostruki sustav kamerica smještenih uspravno, a za potrebe proširene stvarnosti i potencijalno optički zoom. Slika nije dovoljno jasna - no Apple bi možda mogao usvojiti i USB-C priključak umjesto vlastitog rješenja, a shema ne otkriva ni tipke za kontrolu glasnoće. 

Još jedna stvar je jasno vidljiva iz shematskog prikaza - Apple ne planira vratiti 3,5-milimetarski audio priključak.

Sonny Dickson (Twitter)