FIZIKA RJEŠAVA MISTERIJ

Otkrijte kako je moguće hodati po vodi

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 14.08.2012 16:45
  • Objavljeno 14.08.2012 u 16:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Želite zabaviti prijatelje i dokazati im da imate moći nalik na one iz priča o Isusu? Ubacite dovoljno kukuruznog škroba u bazen i moći ćete prošetati njegovom površinom dok drugi plivaju u njemu

Kako je to moguće? Čestice škroba u vodi imaju neobično svojstvo da se zbiju u vrlo čvrstu površinu kada se na njih izvrši nagli pritisak, a znanstvenici su tek nedavno otkrili zašto.

'Pokušajte šakom udariti u ovakvu otopinu i slomit ćete zglob', upozorava Scott Waitukaitis, fizičar na University of Chicago, koji je odlučio istražiti znanstvenu pozadinu popularnih filmova postavljenih na YouTubeu (dolje i desno).

Eksperimenti su već ranije pokazali da se voda u kojoj je otopljena podjednaka količina škroba ne ponaša kao drugi fluidi. Ako ruku u nju uronite polako, ona će kliznuti bez velikog otpora, međutim, ako pljesnete dlanom po površini, on će se naglo zaustaviti.

Kako bi otkrili koje su sile ovdje na djelu, znanstvenici su udarili u mješavinu metalnim stupom i analizirali posljedice. Rendgenske snimke neprozirne tekućine pokazale su kako se materijal kreće ispod površine. Simulacije utemeljene na ovim podacima otkrile su da nagli udarac istiskuje vodu iz prostora između čestica. U tom trenutku na scenu stupa trenje među česticama, one se povezuju i počinju ponašati kao krutina.

'Bio sam izuzetno iznenađen rezultatima', rekao je Daniel Bonn, fizičar na Sveučilištu u Amsterdamu, koji je naslutio sličan mehanizam istražujući ponašanje metaka ispaljenih u otopinu škroba.

Ovakvo zanimljivo ponašanje škroba možda bi se moglo upotrijebiti u stvaranju tekućih pancirki – primjerice od otopina moćnog materijala kevlara.

Iako su znanstvenici desecima godina istraživali ovu neobičnu pojavu, do sada nitko nije uspio objasniti zašto se otopina škroba stvrdnjava pri udaru dok se živi pijesak i kečap razrjeđuju iako su sve ove tvari sastavljene od čestica otopljenih u tekućinama. Na videosnimkama možete vidjeti kako noge šetača po vodi ne uspijevaju prodrijeti kroz mješavinu škroba i vode jer se čestice zbijaju i stvrdnjavaju poput snijega kada ga skuplja ralica. Istovremeno se drugi ljudi mogu kupati u istoj mješavini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi