ISPROBALI SMO GEAR VR

Otišli smo u virtualnu stvarnost i odbijamo se vratiti

18.02.2016 u 17:26

Bionic
Reading

Polako ali sigurno rješenja koja nude iskustvo virtualne stvarnosti ulaze u sve naše domove. Odlučili smo isprobati ono Samsungovo, uobličeno u dodatak naziva Gear VR

Sada i slobodno možemo reći - budućnost je stigla. U domovima već nekoliko godina imamo pametne televizore i mobitele, uz tek nekoliko klikova mišem dostupni su nam brojni svjetski servisi o kojima smo godinama sanjali, preko telekom operatera imamo pristup televizijskim sadržajima svjetskih TV kuća, a njihovih platformi i multimedijskim servisima poput recimo Pickboxa. Sada svatko u svakom stanu može nesmetano i gotovo neograničeno uživati u blagodatima koje nam donosi virtualna stvarnost.

A Samsungovo je rješenje… Pa odlično, moramo to priznati, i to odlično usprkos svim nedostacima. Gear VR cjenovno je dostupan svima, sadržaja namijenjenih iskustvu virtualne stvarnosti preko ove platforme ima dovoljno, a baza se gotovo svakodnevno nadopunjuje. Da se razumijemo, Gear VR ima mana, a istaknut ćemo ih tijekom recenzije.

Stigao nam je Samsung Gear VR

U studenom prošle godine, Samsung je javnosti ponudio svoju prvu pravu verziju uređaja koji nudi iskustvo virtualne stvarnosti. Originalni Gear VR predstavljen je još u prosincu 2014., no bio je daleko od onog što je ovaj dodatak danas. Današnje rješenje pružit će vam upravo ono što se od uređaja ove vrste očekuje - uživanje u svim blagodatima virtualne stvarnosti, pod uvjetom da već posjedujete jedan od četiri dostupna mobilna uređaja ove kompanije.

Gear VR ćete moći koristiti isključivo ako ste ranije nabavili mobilne uređaje Note 5, S6, S6 Edge ili S6 edge+. Kako biste mogli koristiti Gear VR, potrebno je bilo koji od spomenutih mobilnih uređaja postaviti u njega i uživancija može početi. Pred vama je svijet igara, videosnimaka, interaktivnih aplikacija te ostalih čudesa koja nude virtualno iskustvo.

Svoj Gear VR Samsung je razvio u suradnji s tvrtkom Oculus te je za korištenje tog sustava na mobilni uređaj potrebno instalirati pripadajuću aplikaciju Oculus. Gear VR teži 318 grama (ranija verzija težila je gotovo 400), a na glavu ga postavljate korištenjem dvaju remenčića. Iskustvo je nošenja ugodno, koliko može biti ugodno nositi na glavi napravu ove vrste, no treba istaknuti da već nakon prvog dojma virtualne stvarnosti u zaborav padaju nedostaci ovog tipa.

U paketu koji dobijete s dodatkom Gear VR ne dolazi ništa i ovdje bi mogli uputiti prvu malu zamjerku proizvođaču. S obzirom na to da je Gear VR pozamašnih dimenzija, nošenje uređaja uključuje trpanje u ruksak ili neku sličnu torbu, a kao što svi znamo, gadgeti se u takvim uvjetima oštećuju, grebu. Vrećica od pliša ili bilo kakva zaštitna torbica značili bi puno svakom vlasniku Geara VR. Ne bi naodmet bilo i da je uz Gear VR isporučena i maramica od mikrovlakana kojom bi korisnik povremeno mogao očistiti ugrađene leće.

Što, kako i zašto?

Kao što smo ranije rekli, za korištenje Geara VR potrebno je posjedovati jedan od četiri recentna Samsungova uređaja - Note 5, S6, S6 Edge ili S6 edge+. Mobitel se postavlja u sam Gear VR, i to na način da s jedne strane (one utora za punjenje mobitela) utaknete uređaj u za to pripadajuće mjesto te ga spustite u Gear VR te s druge strane zakvačite. Uz sitno navikavanja postavljanje mobitela u Gear VR izuzetno je jednostavno, uređaj je fiksiran i zabava može započeti.

Pri prvom paljenju Gear VR će vas provesti kroz kratki tutorijal kojim ćete naučiti upravljati dostupnim sadržajima. Ovu radnju obavljate kretnjama glave kojima pomičete kursor te touchpadom smještenim s desne strane uređaja, a kojim potvrđujete željeni odabir ili se pomičete kroz izbornike. Iznad touchpada smještena je hardverska tipka Back. S gornje strane smješten je kotačić kojim izoštrite sliku. I to je to. U samo nekoliko minuta savladat ćete sve načine upravljanja Gearom VR.

Izbornik kojim pregledavate dostupne sadržaje smješten je također u trodimenzionalan prostor virtualne stvarnosti, a filmići, igre i aplikacije virtualne stvarnosti razvrstane su po kategorijama, odnosno 'zbirkama'. Dostupne su vam tako Samsungova zbirka, Oculusova baza videozapisa koja uključuje facebook-snimke snimljene upravo za uređaje ove vrste, sadržaje sa servisa Vimeo, Netflix i sličnih te arhiva preuzetih sadržaja. Velik izbor sadržaja besplatan je, no za određeni dio potrebno je izdvojiti i ponešto novca.

Jednako tako, preporučujemo da željene sadržaje prvo skinete na mobitel preko aplikacije Oculus jer je neke od njih teže i nekoliko stotina megabajta, a čije skidanje može potrajati. Preuzimanjem na uređaj svi sadržaji pojavit će se u vašoj biblioteci.

Nakon što smo isprobali nekoliko različitih igara, poput recimo Cosmos Warfare u kojem sjedite za upravljačem svemirske letjelice te uništavate sve što se oko vas kreće, aplikacije poput The Blue VR koja nas je odvela u morske dubine gdje smo se družili s podvodnim svijetom ili Circe De Soleil gdje se nalazite usred nastupa cirkusanata te videosnimaka, priznajemo - uređaj i cijeli sustav oborili su nas s nogu.

Samsung Gear VR

Dvije stvari potrebno je dodatno napomenuti. Prije korištenja osigurajte da vam je mobilni uređaj koji spajate napunjen jer je Gear VR sustav jedan od najgorih gutača baterije koji smo imali prilike vidjeti te svakako osigurajte i slušalice jer je iskustvo najčešće potpuno tek uz njih. Ako se baš ne želite odvojiti od Geara VR dulje vrijeme, u Samsungu su se pobrinuli da preko uređaja tijekom korištenja možete priključiti punjač.

Koliko ta zabava dakle košta?

Sam Gear VR košta prihvatljivih 799 kuna, no ranije smo vam napomenuli da je potrebno nabaviti i neki od spomenutih Samsungovih mobilnih uređaja. Neka druga rješenja, poput HTC-ovog Vivea, Oculusovog rješenja Rift ili nadolazeće PlayStationove konzole iste namjene još se nisu pojavili na tržištu tako da Gear VR trenutno nema nikakve dostojne konkurencije. Uostalom, kada se i pojave dobar dio najavljenih uređaja moći će se koristiti isključivo uz računalo. Svoj posao odrađuje dobro, cijenom je dostupan svakome, a razina zabave koju nudi kompenzira sve nedostatke sustava.

Da zaključimo, korištenjem mobitela i Geara VR vrlo jednostavno svatko ima pristup potpunom iskustvu virtualne stvarnosti. Nošenje je ugodno i nenametljivo čak i dulje vrijeme, a kontrole za upravljanje nisu mogle biti intuitivnije. Dok se ne pojave konkurentska rješenja, Samsung Gear VR pun je pogodak.

Loše strane:

- Gear VR kompatibilan je samo sa četiri Samsungova mobilna uređaja
- znatno troši bateriju mobitela; zagrijavanje

Dobre strane:

- cijena - 799 kuna
- jednostavnost korištenja
- puno dostupnih sadržaja
- za rad ne treba računalo

Više detalja na službenim stranicama