MICROSOFT ČASTI

Osigurajte računalo besplatnim softverom

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 11.04.2011 18:10
  • Objavljeno 11.04.2011 u 14:16
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Microsoft je zadnjih nekoliko godina proizveo više besplatnih dodataka operativnom sustavu Windows koji značajno poboljšavaju sigurnost računala

Microsoft je u zadnjih nekoliko godina povećao količinu softvera koji nudi besplatno da bi obogatio svoj softver koji se plaća, prvenstveno Windowse. Jedan od najboljih načina na koji se može oplemeniti operativni sustav jest povećati njegovu sigurnost. Na taj način se pokazuje briga za korisnika, njegove podatke, ali i čuva infrastruktura interneta te se pazi i na svoju sigurnost. Naime, Microsoft je jedna od najčešćih meta zlonamjernih online napadača koji koriste oteta računala korisnika za napade pa je zapravo njima u interesu da korisnici imaju što sigurnija računala.

tportal

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: tportal

Napore u tom smjeru je Microsoft pokazao podizanjem sigurnosti svojeg besplatnog internetskog preglednika koji je doista predugo ostao u verziji 6, zatim predstavljanjem besplatnog softvera Windows Defender koji upozorava korisnike na spyware i sprečava upad takvih programa u računalo te ih uklanja ih računala korisnika. Uključenje firewalla u operativni sustav Windows te najnoviji softver u paleti sigurnosnih proizvoda Microsoft Security Essentials su zaokružili priču oko sigurnosti operativnog sustava Windows.

tportal

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: tportal

Firewall i Defender su dodaci koje većina korisnika neće ni zamijetiti u svom računalu dok ne dođe do kakvog problema. Firewall je dodan Windowsima XP kroz osvježenje i otada je dio svakih sljedećih Windowsa. Slična je priča s Windows Defenderom koji je napravljen da bi štitio računala od spywarea. U izdanju za Windows XP su ga korisnici morali preuzeti s Microsoftovih stranica, bez naknade, dok je u operativnim sustavima Windows Vista i Windows 7 on njihov sastavni dio. Prije nekoliko godina spyware je bio velika tema i problem, no danas to više nije zbog podignute razine sigurnosti internetskih preglednika i softverskih rješenja koja čuvaju računala. Velik posao je tu odradio Windows Defender jer su ga posjedovali i korisnici koji nisu svjesni spywarea ni problema koji on može izazvati.

tportal

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: tportal

Nedavno predstavljeni internetski preglednik Internet Explorer 9 dio je Microsoftovih napora da učini korisnikovo računalo što sigurnijim. U odnosu na prijašnje verzije IE preglednika devetka nudi bolji sustav upozoravanja na potencijalno opasna preuzimanja. Uvođenjem reputacije aplikacija često preuzimane aplikacije bez ikakvih znanih problema će se lako preuzimati, dok će korisnik biti upozoren na egzotične datoteke. Filtriranje Active X dopušta korisniku da izabere na kojoj stranici želi dopustiti izvršavanje kontrola Active X. Davanjem te dozvole samo stranicama kojima korisnik vjeruje bitno se smanjuje mogućnost da kibernetički kriminalci preuzmu kontrolu na korisničkim računalom. Microsoft je uveo dodatna poboljšanja SmartScreen Filtera koji korisnika upozoravaju na stranice koje su stvorene radi phishing prijevare ili sadrže maliciozni softver. Velik broj stranica narušava privatnost korisnika praćenjem i analiziranjem stranica koje su posjetili. Tracking Protection ugrađen u IE9 bi trebao spriječiti prikazivanje sadržaja koji omogućava softveru za praćenje njegovu funkciju.

tportal

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: tportal

Ulazak na tržište antivirusnih aplikacija Microsoftu je priskrbio zle poglede mnogih korporacija koje svoj novac zarađuju antivirusnom zaštitom koju skupo naplaćuju. Microsoft Security Essentials dosegao je finalnu verziju u prosincu prošle godine i besplatno je dostupan svim korisnicima operativnih sistema Windows od verzije XP do novijih. Antivirusno rješenje proizvođača Windowsa može se pohvaliti štedljivim korištenjem računalnih resursa, što je osobito važno kod rezidentne zaštite tj. pregledavanja svih aktivnih datoteka i datoteka koje ulaze u računalo. Njegovo sučelje je vrlo jednostavno i pregledno te će se i korisnici početnici lako snaći u radu s ovim programom. Imajte na umu da će Microsoft Security Essentials nakon instalacije obavljati i poslove Windows Defendera pa će taj program biti automatski isključen, iako će ostati dio vašeg operativnog sistema i bit će ga moguće aktivirati u slučaju da se odlučite na neko drugo antivirusno rješenje.

Prema neovisnim testovima, u ovom trenutku MS Security Essentials nije u rangu s vrhunskim programima te vrste, ali se nikako ne može smatrati lošim. Sasvim je sigurno da će u budućnosti njegova efikasnost i mogućnosti rasti te da će broj prepoznatih prijetnji biti sve veći. S obzirom na činjenicu da se radi o potpuno besplatnom softveru, mnogi informatički časopisi su mu dali vrlo visoke ocjene.

Microsoft se pobrinuo da korisnik samo kupnjom operativnog sistema doista može dobiti set alata koji će njegovo računalo držati sigurnim od digitalnih prijetnji kakvih je danas prepun internet, no znajte da sigurnost nikada nije i ne može biti apsolutna i da uvelike ovisi o ponašanju samog korisnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi