SUĐENJE STOLJEĆA

Oracle protiv Googlea: Sudski sudar IT titana

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 17.04.2012 15:13
  • Objavljeno 17.04.2012 u 11:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Obračun Oraclea i Googlea već sad nazivaju tehnološkim suđenjem stoljeća. Ulozi su veliki: Oracle bi mogao izgubiti kontrolu nad Javom, a Google puno, puno novca

Div baza podataka pokušava uvjeriti porotu kako je div internetskog pretraživanja znao da zlorabi tuđe intelektualno vlasništvo za pametne telefone na Androidu još od 2005., kada su kupili tvrtku nekadašnjeg appleovca Andyja Rubina.

Ulozi su, piše The Guardian, veliki za obje strane. Ako izgubi Oracle, njegova kontrola nad programskim jezikom Java mogla bi ozbiljno biti dovedena u pitanje. Google bi se mogao naći suočen s odštetom u visini od milijarde dolara (oko 5,7 milijardi kuna), plus naknadama Oracleu za svaki budući uređaj na Androidu.

No,čak bi i pobjeda za Google mogla biti pirova. Svjedočenja tijekom suđenja, koje bi moglo trajati osam do deset tjedana, mogla bi objaviti dijelove njegova poslovnog plana za Android, uključujući prihode, zarade i projekcije. Na to ih je odmah na početku suđenja upozorio sudac William Alsup rekavši kako brojne osjetljive financijske informacije neće ostati tajne.

Suđenje je počelo time što je Oracle pokušao porotu saveznog suda u San Franciscu uvjeriti kako su Googleovi šefovi dugo znali da su ukrali ključan dio tehnologije ugrađene u softver koji sad ima više od 300 milijuna pametnih telefona i tableta.

Optužnica se temelji na tvrdnjama Oraclea da je Google prekršio patente i intelektualno vlasništvo vezane uz Javu, programski jezik koji je tvrtka Sun Microsystems počela razvijati prije 20 godina. Tu je tvrtku Oracle kupio u siječnju 2010. za 7,3 milijarde dolara (oko 42 milijarde kuna).

Među dokazima je i e-pošta koju su razmjenjivali čelnici Googlea, u kojoj su raspravljali o plaćanju naknade za korištenje Jave u Androidu te da su svjesno i namjerno odustali od nabavljanja licence.

Google je odbacivao optužbe otkad ih je Oracle iznio u kolovozu 2010. Budući da do rješenja spora nije došlo, preostala je sudska parnica.

Oracle traži stotine milijuna dolara odštete i sudski nalog koji će Google natjerati na plaćanje licenci u budućnosti ili razvoj vlastite inačice Jave. Prema Oracleovoj procjeni, odšteta bi mogla dosegnuti i ogromnih 6,1 milijardu dolara (gotovo 35 milijardi kuna). No čini se kako sudac Alsup neće biti sklon baš toliko oderati Google.

Iz Googlea su poručili kako su voljni platiti 2,8 milijuna dolara (oko 16 milijuna kuna), plus vrlo mali dio - 0,515 posto - prihoda koje ostvaruju na Androidu.

U prvom dijelu suđenja porota i sudac bavit će se najvažnijim dijelom slučaja - nesuglasicama oko intelektualnog vlasništva. Potom će prijeći na patente, a zatim - pokaže li se potreba - na procjenu koliko je novca Google dužan Oracleu.

Veći dio dokaza vjerojatno će biti razumljiv samo tehnološkim i pravnim geekovima. U poroti, između ostalih, sjede umirovljeni učitelj, poštar, medicinska sestra, umirovljeni fotograf i dizajnerica odjeće u Gapu. Ukupno sedam žena i pet muškaraca.

Najzanimljivija svjedočenja svakako će uključivati ona u kojima će se pred porotom pojaviti šefovi tvrtki - Larry Ellison za Oracle i Larry Page za Google. No kao svjedoci bi se mogli pojaviti i bivši Googleov šef Eric Schmidt te nekadašnji direktor Sun Microsystemsa Jonathan Schwartz.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi