CLOUD RAT JE GOTOV

Office 365 pretplatnici dobivaju neograničen OneDrive prostor

30.10.2014 u 06:51

Bionic
Reading

Office 365 pretplata postaje još privlačnija, jer je Microsoft odlučio korisnicima te usluge pružiti neograničen prostor na svom cloud servisu OneDrive. Korisnici su do sada u 'paketu' s Office 365 dobivali po terabajt slobodnog prostora, no u Redmondu su odlučili okončati 'cloud rat' na ovaj način

Office 365 Home, Office 365 Personal pretplatnici i sveučilišta će u tjednima koji slijede redom početi dobivati neograničen prostor na Microsoftovom cloud servisu. 'Dok je neograničen spremišni prostor bitan korak za OneDrive, vjerujemo da je istinska vrijednost ovakve vrste pohrane integracija s alatima koje ljudi koriste za komunikaciju, stvaranje i suradnju, kako poslovno tako i privatno', stoji na službenom blogu, uz dodatak da u Redmondu ovo vide kao mali korak u značajnijem obećanju u sklopu kojeg žele pružiti jedinstveno iskustvo korištenja.

Prihodi kompanije od cloud usluga su u proteklom kvartalu narasli za čak 128 posto, a Satya Nadella je izjavio kako je Microsoft jedina kompanija s troznamenkastim rastom prihoda u tom segmentu. Nekoliko kompanija je već ranije pokušalo privući korisnike pružanjem neograničenog cloud spremišnog prostora (poput platforme Bitcasa), no od toga su nakon nekog vremena odustali. U Redmondu ciljaju upravo na taj korak, a industrijski stručnjaci smatraju da Microsoft itekako raspolaže resursima kojima može omogućiti ovako značajan korak.

Analitičari smatraju da je Dropbox sada u potencijalno velikim problemima, s obzirom da se za njihov Pro paket i 1TB spremišnog prostora plaća 9,99 eura mjesečno. Istovremeno Office 365 pretplata počinje s neograničenim slobodnim prostorom, Skype pozivima (60 minuta poziva mjesečno) i 7,00 eura mjesečno. Skuplji paket, u sklopu kojeg je Office programe moguće instalirati na do pet Mac/PC računala, pet tablet uređaja te do pet korisnika vrijedi točno koliko i Dropboxov Pro paket.