STIGAO KOLIBRI

Odsad možemo razgovarati s Googleovom tražilicom

27.09.2013 u 10:40

Bionic
Reading

U garaži u kojoj su Larry Page i Sergey Brin stvorili najveću svjetsku tražilicu Google je objavio više novosti, uključujući i veću nadogradnju algoritma tražilice. Nova se verzija zove Hummingbird

Novi algoritam, koji je u pogonu već mjesec dana, utječe na 90 posto svih pretraga. Prilagođen je duljim, naprednijim upitima, piše Mashable.

Umjesto jednostavnih ključnih riječi, Google nastoji pružiti odgovore na pitanja kakva bi vam mogli postavljati vaši prijatelji. Recimo, koliko je Patrick Stewart dugo glumio kapetana Jean-Luca Picarda ili tko su najvažniji impresionisti.

Hummingbird je najznačajnija promjena Googleovog algoritma od 2010. godine, kada se prebacio na verziju nazvanu Caffeine. Ujedno je i korak bliže semantičkom webu, prema kojem ide i Microsoftov Bing

Google je također unaprijedio glasovno pretraživanje, pa će vam računala i tableti u budućnosti odgovarati. Glasovna komunikacija će i ubuduće igrati ključnu ulogu u interakcijama s uređajima, rekao je tijekom predstavljanja Amit Singhal, viši dopredsjednik za tražilicu u Googleu.

Moći ćete zatražiti usporedbu dva predmeta, napraviti popis pjesama nekog pjevača ili zatražiti statistike Eiffelovog tornja, a tražilica će vam glasovno odgovoriti. Pritom ćete trebati samo jednom spomenuti ključni pojam u nizu pitanja - tražilica će zapamtiti kontekst.

Najavljena je i nadogradnja aplikacije za pretraživanje za iOS, koja bi trebala biti objavljena uskoro. Omogućit će vam bolji pregled kalendara i događanja s početne stranice, dok ćete podsjetnike moći seliti s uređaja pogonjenih Androidom na one na iOS-u obrnuto.