IZ BOSTON DYNAMICSA

Od ovog robota dobit ćete noćne more

27.02.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Tvrtka Boston Dynamics poznata je po svojim zastrašujućim robotima, koji se razvijaju i u vojne svrhe. Dok su do sada predstavili hodalice na dvije i četiri noge, novitet nazvan 'Handle' ima dvije noge na čijim se krajevima koriste kotači. Na samoj prezentaciji noviteta njegovi tvorci su rekli da je on kao iz noćnih mora, a kada se vide njegove kretnje jasno je i zašto

Robot 'Handle' liči na križanca postojećeg uratka Boston Dynamicsa, robota Atlas i dvokotačne jurilice Segway. Za sada nema službenih javno dostupnih detalja o proizvodu, koji je predstavljen tek investitorima. Ipak, netko iz publike je uspio snimiti i dio vezan za ovaj neobični uradak.

Osnivač tvrtke Marc Raibert je na prezentaciji izjavio kako je novi robot 'pokus u kombiniranju uobičajenih nogu i kotača' te da je posrijedi 'vrlo dinamičan sustav koji se stalno balansira i može iskoristiti svoju masu kako bi izvodio napredne pokrete i bio vrlo agilan'.

Robota iz noćne more moguće je upoznati na 3:45m u videu: 

Robot 'Handle' Autor: jurvetson

'Handle' je ime dobio zbog svoje mogućnosti da prenosi objekte i upravlja njima. Kako je vidljivo u materijalu, robot može i preskakati prepreke te je kudikamo agilniji od Atlasa.

Boston Dynamics je lani postao 'viškom' za Google te je stavljen na prodaju, iako ga je IT div iz Mountain Viewa kupio tek 2013. godine. Matična kompanija Googlea, Alphabet, navodno smatra kako za povratak investicija u Boston Dynamics treba čekati više od deset godina. Zanimanje za kupovinu su pokazali Amazon i Toyota, no za sada status tvrtke nije jasan.

Ono što je potpuno jasno jest da njihovi projekti iz generacije u generaciju postaju sve napredniji, a da straha od ovakvih uradaka bude što manje, Boston Dynamics se znade i našaliti.

Via The Verge