UMJETNA INTELIGENCIJA

Od ovog nas robota hvata jeza

02.09.2015 u 12:13

Bionic
Reading

Razvoj androida čini ih sve sličnijim ljudima. Odličan primjer za to je robot kojeg je napravio robotičar David Hanson, koji ne samo što može pametno razgovarati, već pritom i govori prilično uznemirujuće stvari

David Hanson je napravio robota koji je nalik slavnom piscu znanstvene fantastike Philipu K. Dicku (filmovi 'Blade Runner', 'Total Recall' i 'Minority Report' su nastali temeljem njegovih djela, između ostalih).

U softver androida Dicka su učitali opus pokojnog pisca, kao i njegove razgovore s drugim autorima. Kad mu postavite pitanje koje je bilo postavljeno pravom Dicku odgovora kao njegov živi prethodnik, a snalazi se i u odgovaranju na niz složenih pitanja. Nađe li se suočen s pitanjem iz područja koje mu nije poznato, softver će pokušati pronaći odgovor koristeći latentnu semantičku analizu.

Testiran je intervjuom s novinarom PBS Nove.

Mozak androida Dicka sastoji se od gomile žica povezanih s laptopom. Kako je razgovor napredovao, softver za prepoznavanje lica pratio je promjene na licu novinara. Uz to, softver za prepoznavanje govora bilježio je i slao novinarove riječu u bazu podataka kako bi sastavio odgovor.


Postavljena pitanja nisu bila trivijalne prirode. Upitan mogu li androidi misliti, robot Dick je odgovorio: 'Mnogi ljudi me pitaju imam li izbora ili je sve što radim programirano. Najbolji odgovor na to je da je sve što ljudi, životinje i roboti rade do neke mjere programirano.

Kako tehnologija napreduje, očekuje se kako ću moći integrirati nove riječi koje čujem online i u realnom vremenu. Možda neću sve ispravno usvojiti iz prve, možda ću reći nešto krivo i ponekad neću znati što reći, ali svaki dan napredujem. Dojmljivo, ha?'

Čitav razgovor djeluje kao da bi android Dick mogao proći Turingov test, misaoni eksperiment pokojnog matematičara Alana Turinga koji bi, teoretski, mogao biti korišten kako bi ustanovili mogu li strojevi misliti. Turing je tvrdio kako je bilo koji stroj sposoban uvjeriti nekog da je živo biće u razgovoru sposoban za razmišljanje.

Android Dick je, čini se, pokazao primitivne oblike i inteligencije i emocije. Kad su ga pitali vjeruje li kako će roboti preuzeti svijet, odgovorio je: 'Isuse, frajeru. Svi imate velika pitanja danas. Ali ti si mi prijatelj i sjetit ću se mojih prijatelja, i bit ću dobar prema tebi.

Zato se ne brini, čak i ako evoluiram u Terminatora. I dalje ću biti ljubazan prema tebi. Držat ću te na toplom i sigurnom u mom zoološkom vrtu za ljude, gdje te mogu gledati u ime dobrih starih vremena.'

Freaky AI robot

Više:Glitch News