VELIKE TAJNE SVEMIRA

Objavljene prve precizne snimke misteriozne tamne tvari

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 10.01.2012 09:39
  • Objavljeno 10.01.2012 u 09:17
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici su jučer objavili dosad najveće snimke tamne tvari, misteriozne materije od koje je sastavljeno oko 85 posto mase svemira, a koja drži galaksije na okupu

Na svakoj od fotografija, koja prikazuje prostranstva što se protežu milijardama svjetlosnih godina, jasno se vide nakupine i praznine u svemiru. Snimke su predstavljene na 219. konferenciji Američkog astronomskog društva u Austinu u SAD-u. One nisu napravljene izravnim fotografiranjem jer tamna tvar ne zrači niti raspršuje svjetlost, pa je ne možemo vidjeti niti snimiti. Fotografije su nastale bilježenjem njezina gravitacijskog djelovanja na svjetlost koja dolazi iz udaljenih galaksija koje su postojale kada je svemir bio upola mlađi nego što je danas. Naime, gravitacija tamne tvari stvara iskrivljenja u vremensko prostornom kontinuumu, pa svjetlost kroz njega krivuda poput pikule na neravnoj podlozi naborane plastične vrećice.

Tim znanstvenika kanadsko-francuskog teleskopa na Havajima analizirao je svjetlost 10 milijuna galaksija koje su od Zemlje udaljene oko šest milijardi svjetlosnih godina. S takve udaljenosti svjetlosti je trebalo šest milijardi godina da stigne do nas.

Ove snimke predstavljaju važan korak u razumijevanju tamne tvari te to kako ona utječe na okupljanje normalne tvari u galaksije.

'Einsteinova opća teorija relativnosti kaže nam da masa iskrivljuje prostor i vrijeme tako da se putanja svjetlosti pri prolasku kroz tamnu tvar u svemiru savija i iskrivljuje', rekla je na simpoziju Catherine Heymans sa Sveučilišta u Edinburghu.

Nove fotografije su stotinjak puta veće od najvećih koje su do sada snimljene. Na radost astrofizičara rezultati se dobro podudaraju s teorijskim pretpostavkama. No znanstvenici priznaju da je pred njima još uvijek velik posao. Naime, još nije jasno kakva je točno priroda čestica tamne tvari, a također će trebati saznati puno više o još misterioznijoj tamnoj energiji koja djeluje suprotno, odnosno odbojno i ubrzava ekspanziju svemira.

Na gornjoj fotografiji radi predodžbe o veličinama prikazan je i Mjesec. Najveća svijetla područja nekoliko su puta veća od Zemljinog prirodnog satelita.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi