SLUČAJNI ASTRONOMI

Novinari iz helikoptera 'uhvatili' ludu snimku Saturna!

30.04.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Helikopteri televizijskih kuća u SAD-u uobičajeno su naoružani snažnim kamerama kako bi mogli pratiti zbivanja na ulicama i prometnicama većih gradova

Otuda brojne snimke prometnih gužvi, nezgoda, ali i uzbudljivih policijskih potjera za prebrzim vozačima i kriminalcima.

No prošli tjedan 25. travnja, za vedre noći, kamere filadelfijskog kanala 6ABC Action News zabilježile su neuobičajen prizor – izuzetno jasnu pojavu Saturna na kojoj se vide čak i njegovi prsteni.

Saturn je od Zemlje udaljen oko 1,3 milijarde km kada nam je najbliže, a 1,67 milijardi km kada je najdalje. To je oko šest puta veća udaljenost od one između Zemlje i Sunca. Najudaljeniji je planet u Sunčevom sustavu koji se može vidjeti golim okom, međutim, za gledanje njegovih prstena potrebni su moćni teleobjektivi ili teleskop. No u ovom slučaju poslužila je posebnim sustavom stabilizirana kamera.

Kako to? Prije svega Saturn se 28. travnja najviše približio Zemlji tako da je bio najsjajniji u 2013. godini. Astronomi ovu pojavu nazivaju opozicijom jer je u tom trenutku magično lijepi planet bio točno suprotno od Sunca, gledano sa Zemlje. Njegov je sjaj bio dvostruko jači od sjaja zvijezda prve magnitude. No jasnoća fotografije također pokazuje koliko je kvalitetan sustav žiroskopske stabilizacije kamere jer je napravljena tijekom leta, a ne s tla. Žiroskop je rotirajući predmet, najčešće disk. Njegova rotacija stvara inerciju koja os rotacije u odsutnosti vanjskih smetnji zadržava usmjerenu u fiksnom pravcu u prostoru. Drugim riječima, kamera će ostati usmjerena u istu točku čak i kada se helikopter okreće ili naginje. Žiroskopi se često koriste za stabilizaciju preciznih uređaja poput lasera i svemirskih teleskopa, ali i daljinski upravljanih helikoptera ili bespilotnih letjelica.

Saturn je posljednjih dana astronome i zvjezdoljupce oduševio još jednim fascinantnim prizorom – golemom olujom na sjevernom polu koju je pokrenuo početak proljeća na planetu, a zabilježila letjelica Cassini (kliknite na fotografiju dolje).

Oluja nalik na golemu ružu