GPS-OM PROTIV KRADLJIVACA

Novi sustav za lociranje ukradenih prijenosnika

11.12.2008 u 12:43

Bionic
Reading

Gubitak prijenosnika punih povjerljivih podataka postaje sve veći problem u modernom svijetu, ne samo za tajne službe nego i za građane. Ericsson i Intel surađuju na izradi tehnologije koja bi trebala pomoći u rješavanju tog problema

Danas su podaci postali važniji od računala i kućnim korisnicima, a ne samo poslovnim ljudima i državnim službama. Zbog toga se sve intenzivnije razvijaju sistemi zaštite. Posebno ugroženima smatraju se podaci na prijenosnicima zbog njihove velike izloženosti krađi i gubitku.

Enkripcija tvrdog diska samo je dobar početak štićenja podataka na prijenosnicima. Lenovo je nedavno predstavio tehnologiju daljinskog brisanja podataka nazvanu Lockdown PC Now. Za aktivaciju te zaštite koristi se ugrađena GSM kartica za prijenos podataka, koja dobivanjem SMS poruke pokreće onesposobljavanje računala.

Ericsson je odlučio krenuti korak dalje. Svoje HSDPA module je već učinio kompatibilnim s Intelovom Ani-Theft tehnologijom koja zaključava prijenosnik na zapovijed (isti princip rada kao i Lenovo Lockdown Now tehnologija), a sada će u taj isti modul ugraditi i GPS prijamnik, čija će zadaća biti odašiljanje lokacije ukradenog prijenosnika.

Korisnik će moći SMS porukom onesposobiti računalo, ali i saznati njegov točan geografski položaj, što će nesumnjivo biti vrlo korisna informacija za policiju.

Primjećujemo neke nedostatke ovog sigurnosnog rješenja. Prvi je, naravno, to što se modul može ukloniti iz računala, a drugi je da se GPS signal relativno lako može blokirati. Dovoljno je samo ući u zatvoreni prostor ili staviti prijenosnik u Faradayev kavez. Ericssonov sustav će biti komercijalno dostupan u drugoj polovici 2009. godine.