BOLJI OD KONKURENATA

Novi rekordi: SpaceX u 2023. lansirao 98 raketa

02.01.2024 u 13:12

Bionic
Reading

SpaceX je imao ukupno 98 uspješnih misija tijekom 2023., znatno više od svojih najbližih konkurenata. Ovu godinu apočinje lansiranjem Falcon 9 s 21 Starlink satelitom 2. siječnja, od kojih će njih šest imati mogućnosti direktnih poziva

SpaceX je svaka četiri dana tijekom posljednjih 12 mjeseci lansirao raketu u orbitu, ostvarivši ukupno 98 uspješnih misija, nadmašujući svoj prethodni rekord od 61 orbitalnog lansiranja 2022.

Godinu je tvrtka zaključila s dva lansiranja prošlog četvrtka, šaljući dvije rakete u orbitu iz svemirskog centra Kennedy na Cape Canaveralu. Prva je bila Falcon Heavy koji je nosio X-37B svemirski avion američke vojske - autonomni avion bez posade - koji će u orbiti provoditi istraživanja. Druga raketa bila je Falcon 9 koja je nosila 23 Starlink satelita.

Sveukupno, SpaceX je zatvorio godinu s 98 letova koji su uključivali 91 Falcon 9, pet Falcon Heavy raketa i dva testna lansiranja rakete Super Heavy-Starship.

Tvrtka bi vjerojatno postigla cilj čelnog čovjeka tvrtka Elon Muska od 100 lansiranja da nije bilo lošeg vremena i tehničkih problema s posljednjim lansiranjem Falcon Heavy rakete.

Musk i njegov tim možda su razočarani, ali kad se stavi u širi kontekst onoga što su njihovi konkurenti postigli u 2023., uspjesi SpaceX-a su izvanredni, piše Tech Spot. Naume Rocket Lab USA lansirao je svoju 42. raketu Electron sredinom prosinca, dok je United Launch Alliance imao tri misije ove godine.

SpaceX planira lansirati Falcon 9 s 21 Starlink satelita u nisku Zemljinu orbitu 2. siječnja. Ovo lansiranje uključivat će prva šest Starlink satelita s mogućnosti izravnih poziva. Tvrtka tijekom 2024. planira lansirati 144 rakete.