NEOBJAŠNJIVA POJAVA

Nove snimke tamne tvari potpuno zbunile znanstvenike

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 08.03.2012 09:11
  • Objavljeno 08.03.2012 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Neobično ponašanje tamne tvari u središtu nakupine galaksija Abell 520, udaljene 2,4 milijarde svjetlosnih godina, zbunilo je znanstvenike i navelo ih na zaključak kako je moguće da sadašnje ideje o tamnoj tvari nisu točne te da možda postoji više vrsta tamne tvari

Tamna tvar je misteriozna supstanca od koje se sastoji gotovo četvrtina svemira, međutim, nikakvi instrumenti je ne mogu otkriti. Znanstvenici pretpostavljaju da nakupine tamne tvari predstavljaju svojevrsna gravitacijska sidra oko kojih se nakuplja normalna tvar i formira galaksije. U tom smislu tamna tvar je neodvojiva od obične tvari. Kada se galaksije ili nakupine galaksija sudaraju, isto se zbiva i s njihovim tamnim ljepilom. Stručnjaci su ovu pojavu uočili 2006. u jatu galaksija Metak koje je pravi model ponašanja tamne tvari.

No iste godine tim astronoma koji su promatrali Abell 520 otkrio je da je tamna tvar koncentrirana u tamnoj jezgri oko koje se nakupilo manje galaksija nego što bi se očekivalo da su tamna tvar i galaksije ostale povezane. Iz rezultata studije proizlazi da je nakon sudara većina galaksija jednostavno otplovila.

'Ovo je vrlo teško objasniti postojećim teorijama o tamnoj tvari ili o razvoju galaksija', rekao je suautor studije Myungkook James Jee s University of California u Davisu.

Postojeće teorije treba mijenjati?

Rezultati istraživanja iz 2006. bili su toliko neobični da su ih neki stručnjaci jednostavno odbacili. Međutim, nedavne analize fotografija što ih je napravio svemirski teleskop Hubble potvrdile su promatranja i zbunile astronome.

'Pokušali smo pronaći modele koji bi to objasnili, ali jednostavno nije bilo dobrih modela', rekao je Andisheh Mahdavi, astronom na San Francisco State University. 'Nema šanse da se tamna tvar tako nakuplja u području u kojem ima tako malo galaksija', dodao je Mahdavi.

Tim je u izvješću objavljenom u časopisu The Astrophysical Journal predstavio nekoliko mogućih objašnjenja zabilježene pojave, međutim, nijedna od njih ne podudara se s postojećim teorijama o tamnoj tvari. Prema jednoj od njih moglo bi postojati više različitih tipova tamne tvari pa bi se neke vrste mogle nakupljati u sudarima, a druge ne.

'Ako postoji više vrsta tamne tvari, jedna od njih mogla bi biti takva da se ne sudara, a ostale takve da se sudaraju', rekao je suautor istraživanja Jee istaknuvši da je cijela ova priča za sada još u spekulativnoj fazi.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi