KAKO UKLONITI NAPAST?

Nova opasnost prijeti vašem Androidu; evo što vam je činiti

07.10.2014 u 09:30

Bionic
Reading

Na Android je stigao malware 'FBI Ransomware', jedan od gorih komada softvera kada su u pitanju prevare korisnika. Upravo na one naivne cilja ova aplikacija koja se naseli na uređaje te od korisnika traži 300 američkih dolara kako bi se 'zaboravili' njihovi podaci, prenosi Christian Cawley sa stranice MakeUseOf uz savjete za uklanjanje

Ransomware spada u grupu malwarea koji će onemogućiti pristup uređaju (svejedno je je li riječ o pametnom telefonu, tabletu ili računalu) sve dok ne platite određenu svotu novca da biste dobili 'ključ' - za što, uzgred rečeno, nema garancije.

'On je zao, zastrašujući i ilegalan. Nije ga briga tko ste i koliko novca imate na raspolaganju. Razmišljajte o njemu kao o nasilniku iz škole ili organiziranoj grupi koja traži novac u zamjenu za to da vam ne unište imovinu', piše Cawley.


Srećom, u igru na platformu Android ulaze sigurnosni sustavi - činjenica je da bi se unosi u trgovini Google Play trebali osigurati integriranim sustavom, a korisnici to mogu izbjeći te koristiti različite izvore aplikacija ako su to omogućili u postavkama svog uređaja. FBI Ransomware igra 'prljavo', baš poput drugih komada malwarea, i teško ga je otkriti po imenu jer se maskira u različite druge aplikacije. Cawley navodi da je ovaj zlokobni kod moguće izbjeći jednostavnim poništavanjem upita želi li korisnik instalirati Adobe Flash Player.

Što se tiče internetskih preglednika svih vrsta, stvari su uznapredovale u posljednje vrijeme,
što uključuje i one mobilne, pa nije potrebno instalirati aplikacije tipa Flash Player. Štoviše, to se ne savjetuje jer su nakon njenog uklanjanja iz trgovine Google Play one druge doslovno procvjetale zbog takvog sadržaja.

Ako je vaš Android ipak zaražen, prenosimo rješenje koje će vam pomoći da ne morate izdvajati 'masne' iznose sa svojih računa da biste platili kriminalcima. Uostalom, neki od starijih uređaja dovoljno su spori da se FBI Ransomware može onemogućiti i prije nego se uopće učita

Druga opcija je aktiviranje opcije Safe Mode na uređaju (ovisi od verzije do verzije i o brendu uređaja). Time će Android učitati sve - osim aplikacija koje je instalirao korisnik (ili su se same naselile i nisu dio sustava). Na taj način je moguće ukloniti ovaj ransomware - prvo valja ukloniti administratorske privilegije (Settings > Security > Device Administrators > odabrati Flash Player i Deactivate). Nakon toga je dovoljno otići na Settings > Apps i deinstalirati Flash Player.

Kao i uvijek - osnovni savjet je izbjegavati sadržaj izvan trgovine aplikacijama Google Play. U suprotnom valja biti posebno oprezan pa instalirati nekakav (provjereni) antivirusni program.