SAMO DAJ

Norvežani kupuju električne aute kao da su besplatni

14.10.2016 u 08:12

Bionic
Reading

Norveška je četvrto najveće tržište za plug-in hibride na svijetu, čak dvadeset posto svih prodanih automobila tijekom rujna bili su sto posto na struju

Norveška je prva među europskim zemljama po prodaji vozila koja ispuštaju malo ugljičnog dioksida, što pokazuju i prodajne brojke tijekom prošlog mjeseca.

Čak 46.9 posto svih novih registracija u rujnu bili su električni, hibridi te plug-in hibridi.

Svaki peti prodani automobil kao pogon je koristio samo elektromotor i baterije, hibrida je među ukupno prodanim automobilima bilo 14.9, dok su plug-in hibridi skočili sa 4.2 posto prodanih u rujnu 2015. godine na čak 13 posto.

To čini Norvešku najvećim europskim i četvrtim svjetskim po veličini tržištem plug-in hibrida. Od 2004. godine ta je Skandinavska zemlja postala dom za čak 120.000 takvih automobila, navodi Udruga električnih vozila Norveške.

Prošli je mjesec najprodavaniji električni auto bio Tesla Model X sa 601 primjerkom, nakon njega slijede Volkswagen e-Golf i Golf GTE plug-in hibrid, BMW i3, a top pet najprodavanijih zatvara Nissan Leaf, za kojeg se odlučilo 199 kupaca u Norveškoj.

Kao i u drugim europskim državama, kupnju ovakvih automobila subvencionira država iz proračuna, što sigurno ima utjecaja na ponudu.