PATENTNI RAT

Nokijine dionice u padu nakon dogovora sa Samsungom

02.02.2016 u 19:22

Bionic
Reading

Nokia je objavila kako je postigla nagodbu u poduljem patentnom sporu sa Samsungom. Ulagači su razočarani financijskim uvjetima sporazuma

Vrijednost dionica Nokie pala je više od deset posto nakon što je finska tvrtka najavila kako će sporazum sa Samsungom podići prodaju odjela Nokia Technologies s 578 milijuna eura iz 2014. godine na 1,02 milijardu eura za 2015.

Patentno poslovanje postat će manjim dijelom Nokie nakon predloženog preuzimanja francuskog proizvođača Alcatel-Lucenta, vrijednog 15,6 milijardi dolara. Alcatel-Lucentu je vrijednost dionica pala 11 posto po objavi, dok je Samsungu porasla za 1,1 posto.

Nokijine dionice u padu su od prošlog travnja, kada je najavljeno spomenuto preuzimanje, djelomično zbog toga što će time razvodniti patentno poslovanje, ali i zbog zabrinutosti oko toga kako će spajanje proći.

Procjenjena vrijednost Nokijinog patentnog poslovanja, ne dođe li do većih promjena, sad je oko 800 milijuna eura, što je usporedivo s očekivanjima analitičara za ovu godinu (oko 900 milijuna eura).


Nokia je 2014. prodala svoj odjel za mobitele Microsoftu i fokusirala se na opremu za telekomunikacijske mreže. Zadržali su povelik portfelj patenata vezanih uz mobitele.

Godinu prije toga ušli su u obvezujući arbitražni postupak sa Samsungom kako bi dogovorili dodatne kompenzacije za Nokijine patente za petogodišnje razdoblje, koje je počelo teći 2014.

Nokia je očekivala dobiti bar 1,3 milijarde eura gotovine tijekom ove i iduće dvije godine od raznih arbitraža, među kojima je i ova sa Samungom, ali i s LG-jem. Očekuje se kako će ponovno otvoriti pregovore s Appleom tijekom nadolazećh godina.

Više:Reuters