U OFENZIVI

Nintendo predstavio revolucionarnu igraću konzolu - upoznajte Switch!

13.01.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Svi obožavatelji digitalne zabave već dulje na meti imaju novu konzolu iz Nintenda. Nakon petominutne videoprezentacije prošle godine, japanski proizvođač je konačno razotkrio detalje tijekom službenog polusatnoga predstavljanja

Podsjetimo, Nintendo Switch je najnovija hibridna konzola iz Nintenda koja kombinira klasičnu 'kućnu' formu na kakvu smo navikli kod PlayStationa 4 i Xboxa One s iznimnom prenosivošću Nintenda DS. To je postignuto dizajnom koji koristi modularne kontrolere koji se mogu koristiti na nekoliko načina.

Naime, glavni dio tog neobičnog komada hardvera je veliki ekran koji je moguće uglaviti u punjač koji, osim što radi očitu stvar, dakle puni bateriju Switcha, povezuje konzolu s televizorom. To znači da koristeći daljinske kontrolere igrač može u Switchu uživati na dva načina. Prvi je klasični način, a to je sjedenje u fotelji i promatranje akcije na velikom ekranu.

Drugi i, usuđujemo se reći, najbitniji način je da jednostavno odspoji ekran od punjača, na njega spoji razdvojivi modularni kontroler i Switch pokrene kao prenosivu konzolu. Tijekom nedavno održane prezentacije, Nintendo je učinio sve kako bi svoju najnoviju uzdanicu predstavio igračima željnima zabave te je skoro u cijelosti odgovorio na pitanja koja su ostala visiti u zraku nakon inicijalnog trailera prikazanog krajem prošle godine.

Za početak, recimo što sve zapravo dobivate kupite li novu konzolu iz Nintenda. U paketu se, za početak, nalazi sama konzola Switch.

Tu je grip Joy-Con u koji možete ugnijezditi kontroler Joy-Con.


U paketu igrači dobivaju jedan ili dva kontrolera Joy-Con.

Tu su i dvije platnene sigurnosne narukvice.

Konačno, tu su strujni kabel...

...i punjač.


Potencijalni kupci moći će birati između dviju verzija konzole. Jedna dolazi u potpuno sivoj varijanti, dok drugom vladaju nešto šarenije boje.

Najzanimljivija stvar kod ove konzole je zapravo njezina fleksibilnost i modularnost. Kao što smo prije spomenuli, konzolu je moguće putem punjača spojiti na TV, te je u bilo kojem trenu odspojiti i nastaviti koristiti kao prijenosni uređaj. Štoviše, na odspojeni Switch moguće je spojiti do osam kontrolera Joy-Con putem lokalnog Wi-Fi-ja. Naravno, drugi igrač ne treba biti s vama u sobi. Nintendo uz Switch nudi novi sustav igranja online koji će igrači, po uzoru na onaj kod konkurencije, morati plaćati. Nintendo će ovaj servis prvih nekoliko mjeseci nakon izlaska konzole podržavati potpuno besplatno, no od jeseni će ga svi morati početi plaćati.

Online servis koji zahtjeva pretplatu imat će prednosti poput downloada besplatnih igara s Nintendo Entertainment Systema i Super Nintenda, s time da će ih igrači moći downloadati po jednog mjesečno.

Ekran Switcha dolazi u rezoluciji 720p, veličine je 6,2 inča i da - osjetljiv je na dodir. Što se baterije tiče, Nintendo tvrdi da će Switch izdržati do šest sati rada, s time da će 'to vrijeme varirati zavisno o softveru i uvjetima korištenja'. Primjerice, The Legend of Zelda: Breath of The Wild moguće je igrati po tri sata u komadu prije nego što iscrpi bateriju. Prenosivi Switch može se puniti dok je spojen na strujni adapter. Adapter se na konzolu spaja putem priključka USB-C.

Što se zapremnine tiče, Nintendo Switch dolazi s 32 GB interne memorije koju je, na sreću, moguće proširiti putem eksternih MicroSDXC kartica.

Što se kontrolera Joy-Con tiče, desni u sebi ima pohranjenu kameru za proširenu stvarnost koja prepoznaje udaljenost vaše ruke te također može poslužiti kao NFC čitač koji može očitavati podatke iz figurica Amiibo. Lijevi Joy-Con ima gumb za snimanje slika iz igara, sličan onome na PlayStationu 4. Oba Joy-Cona navodno imaju jako dobar sustav vibracije - nešto što Nintendo voli zvati 'HD Rumble'.

Što se blokade regija tiče, Nintendo je konačno odlučio - maknuti je. Da, konačno ćemo moći igrati igre koje kupimo u SAD-u ili Japanu.

A sad, najbitniji dio - igre. Za početak, tu su mini-igre koje, unatoč našim nadama, neće doći u paketu sa samom konzolom. Riječ je o '1 2 Switch' - paketu koji sadrži igre za koje vam, pazite ovo, neće trebati ekran. Kako one funkcioniraju? Pogledajte u videu!

Druga predstavljena ekskluziva koja, iskreno, više sliči na konkretnu videoigru je borilačka igra Arms. U njoj igrači koriste Joy-Con kako bi se međusobno mlatarali divovskim produljivim rukama. Igra izgleda jako zanimljivo, pogotovo s obzirom na to da zahvaljujući osjetljivosti na pokrete, kontrolerima možete podesiti kut i snagu udaraca. Igru ćemo moći igrati lokalno ili online.

Slijedi Splatoon 2, nastavak vrlo popularne pucačke igre s Nintenda Wii U. Bit će je moguće igrati putem Joy-Cona ili Joy-Con Pro kontrolera (koji izgleda kao klasični gamepad na kakvog smo već navikli).

Igra koja je slijedila, očekivano je izazvala ovacije. Super Mario Odyssey najnovija je iteracija iznimno popularnog, dapače legendarnog, serijala o talijanskom vodoinstalateru koji većinu vremena provodi spašavajući princeze. U ovom nastavku, Mario napušta Mushroom Kingdom ne bi li se uputio u pravi svijet. Igra bi trebala izići krajem ove godine, a Nintendo tvrdi da se ne radi o linearnom već sandbox iskustvu. I da, ovo će vrlo izgledno biti razlogom zbog kojeg će velik broj ljudi kupiti Switch.

Nakon Maria, Nintendo je prikazao Xenoblade Chronicles 2, novi Shin Megami Tensei te novu igru Square Enixa pod imenom Octopath Traveller.

Nakon toga je na scenu uletio Todd Howard iz Bethesde koji je potvrdio da Skyrim dolazi na Nintendo Switch. Blago nama.

Pred sam kraj događaja prikazana je nezaobilazna montaža nadolazećih naslova iza čije izrade, eto, ovoga puta ne stoji Nintendo.

Za kraj, tu je i najnoviji foršpan za nadolazeću Zeldu koji, iskreno, izgleda stvarno dobro. Igra će, kao i konzola, biti dostupna na dan izlaska konzole. A kad izlazi Nintendo Switch, pitate se. I što je važnije - koliko će koštati?

Nintendo će Switch prodavati po cijeni od 300 eura, a konzola će biti globalno dostupna 3. listopada 2017. Za više informacija posjetite službene stranice Nintenda