BIZARNO?

Nintendo obožavatelja tužio zbog Pokemon-partyja

08.10.2015 u 10:28

Bionic
Reading

Američki fanovi Pokemona mogli bi postati oprezniji nakon bizarne tužbe koju je Nintendo pokrenuo protiv dobronamjernog fana džepnih čudovišta

Što se desi ako kao jedan od najvećih obožavatelja Pokemona u sklopu jednog sajma odlučite organizirati Pokemon-party? Doći će vam Nintendovi odvjetnici i odvući vas na sud zbog kršenja autorskih prava. Taj scenarij bio bi dobra tema za parodiju da se nije zbilja i desio.

Osoba u pitanju je Ramar Larkin Jones - ljubitelj Pokemona koji je tijekom PAX Primea planirao organizirati parti koji uključuje turnir u Smash Brothersima Cosplay i pokoju nagradnu igru. Neposredno prije početka sajma Jonesu su pristupili Nintendovi odvjetnici te zaprijetili tužbom. Očigledno zastrašen, konobar iz Seattlea odlučio je otkazati parti te vratiti svim polaznicima dva dolara kotizacije.


Bez obzira na otkazan event, Nintendo je odlučio nastaviti s tužbom, tvrdeći kako je plakat za parti, kao i sam parti otvoreno kršenje autorskih prava Pokemon Company Internationala.

Jedina opcija koju su mu ponudili jest da u roku od 45 dana plati 4000 dolara sudskih troškova te da time izbjegne daljnje natjeravanje po sudnicama.

S obzirom na to da posao konobara i nije baš najbolji temelj za plaćanje dugog suđenja, Jones nije imao izbora nego da doslovce javno financira vlastito izvlačenje iz dužničkog pakla - pokrenuvši crowdfunding kampanju

Na Jonesovu sreću, njegov slučaj bio je toliko bizaran da je završio na mnogim vijestima (uključujući i, eto, nas) te se brzo proširio društvenim mrežama. Rezultat? Dobronamjerni žitelji globalne mreže uplatili su 4000 dolara za manje od tri dana.