MUDAR POTEZ

Nintendo će omogućiti igranje Game Boy igara na iUređajima?

07.12.2014 u 10:52

Bionic
Reading

Američki patentni ured je ovih dana otkrio Nintendov patent vezan uz kompanijine planove da (konačno) omogući emuliranje poznatih igara s Game Boy ručnih igraćih konzola na drugim mobilnim uređajima poput tableta ili pametnih telefona. Ako se ovaj potez uistinu odradi do kraja, analitičari su složni da bi kompanija napravila vrlo pametan poslovni potez

Kompanija je zatražila patent još u lipnju ove godine, a tek nedavno je postao javnim. No, patent je jedna stvar - realizacija nešto posve drugo. Nintendo se ovim možda jednostavno tek želi pravno osigurati po pitanju patentnih licenci te uopće ne iskoristiti traženo rješenje u svojim komercijalnim proizvodima. Zanimljivo je da sličan patent postoji još iz 2000. godine...

Nostalgičari i ljubitelji retro izdanja igara već dugi niz godina koriste raznorazne softverske emulatore kako bi pokrenuli stare naslove, a protiv čega su u Nintendu jednako dugo vremena vodili žestoku borbu. Tvrdoglavost kompanije da omogući ljudima legalno korištenje nekih materijala imala je tek negativne posljedice, a analitičari smatraju da se na taj način bez mogućnosti licenciranja stvara potpuno pogrešna atmosfera. Štoviše, patent bi se zapravo mogao iskoristiti i za lov na tvorce emulatora i one koji pružaju ROM datoteke.


Usprkos činjenici da Nintendu poslovno baš i ne ide, kompanija smatra da njihovi proizvodi (igre) potpuno funkcioniraju isključivo na njihovom hardveru - i nigdje drugdje. Nedavno su i potvrdili takav stav, što je pomalo u suprotnosti s onim u patentu.

Emulatori za mobilne uređaje su redovito uklanjani iz trgovina aplikacijama, a korištenje ROM datoteka se smatra vrlo sivim (ako ne i potpuno ilegalnim) područjem. Ipak, ostaje se za nadati kako će, uslijed postojanja najsvježijeg patenta, Nintendo omogućiti licenciranje te da će se njihovi naslovi moći igrati i na drugim uređajima. Njihova publika bi time mogla narasti na nevjerojatne razine - i potencijalno postati unosan poslovni segment.