NEPROCJENJIVI PODACI

Nije sve u fascinantnim fotografijama: Pogledajte što je James Webb otkrio na udaljenom egzoplanetu

14.07.2022 u 10:57

Bionic
Reading

Neka od zapanjujućih otkrića moćnog teleskopa neće doći na osnovi fascinantnih fotografija svemira. Umjesto toga, instrument može detektirati od čega se sastoji atmosfera izuzetno udaljenih egzoplaneta ili planeta izvan Sunčeva sustava

U utorak je NASA otkrila da je svemirski teleskop James Webb otkrio 'jasan trag vode' na maglovitom egzoplanetu udaljenom 1150 svjetlosnih godina.

To nije prvo otkrivanje molekula vode u drugim svjetovima. No teleskop Webb — izgrađen sa zrcalom od 21 stope koje je više od dva i pol puta veće od Hubbleova — omogućuje neviđen pogled na ove daleke planete.

James Webb - fotografije Izvor: Profimedia / Autor: Xinhua / Eyevine / Profimedia

'Dok je svemirski teleskop Hubble analizirao brojne atmosfere egzoplaneta u posljednja dva desetljeća, prvi put jasno detektirajući vodu 2013., Webbovo trenutno i detaljnije promatranje označava velik korak naprijed u potrazi za karakterizacijom potencijalno nastanjivih planeta izvan Zemlje', rekli su iz svemirske agencije, prenosi Mashable.

Teleskop Webb provodi dosta vremena - nevjerojatnih 25 posto svoje prve godine - gledajući u nebo egzoplaneta. Ovaj svijet, nazvan WASP-96 b, nije nimalo sličan Zemlji. Vrsta je to planeta nazvana 'vrući Jupiter' te ne postoji u Sunčevu sustavu.

WASP-96 b je svijet malo veći od našeg plinovitog diva Jupitera te se okreće izuzetno blizu svoje zvijezde nalik suncu. Temperature prelaze 537 celzijevaca. Kako bi otkrili molekule — poput vode, metana i ugljičnog dioksida — na dalekim planetima, astronomi usmjeravaju teleskop na poznate egzoplanete u našoj galaksiji Mliječni put. Zatim, kao što je Mashable prethodno objasnio, čine nešto vrlo pametno: čekat će da planeti putuju ispred svojih sjajnih zvijezda. Ta svjetlost zvijezda prolazi kroz atmosferu egzoplaneta, zatim kroz svemir i na kraju u instrumente zvane spektrografi na Webbu. To su u biti hi-tech prizme koje razdvajaju svjetlost u dugine boje.

Evo velikog trika: određene molekule, poput vode, u atmosferi apsorbiraju određene vrste ili boje svjetlosti.

'Svaka molekula ima specifičnu 'prehranu'', objasnio je Néstor Espinoza, istraživač egzoplaneta u Znanstvenom institutu za svemirski teleskop. Dakle, ako se ta boja ne pojavi u spektru onih koje promatra Webbov spektrograf, to znači da ju je atmosfera egzoplaneta apsorbirala (ili 'potrošila'). Drugim riječima, taj je element prisutan na nebu tog planeta.

Spektar svjetlosti koji je nedavno uhvatio Webb pokazuje da je WASP-96 b blokirao svjetlosne valove molekula vode — što znači da postoje molekule vode prisutne u njegovim gustim pahuljastim oblacima.