STRAHA IPAK NEMA

Ni Tesla Model S nije siguran od hakera

09.08.2015 u 08:48

Bionic
Reading

Istraživači su uspješno pronašli način da digitalnim putem provale i zaustave Tesla Model S. Sreća u cijeloj priči je što pronađena sigurnosna ranjivost traži fizički pristup vozilu, za razliku od nedavno otkrivene kod Jeep vozila. Bilo kako bilo, Tesla i dalje proizvodi automobile s velikim fokusom na sigurnost, za razliku od brojnih drugih proizvođača

Provalu su odradili sigurnosni stručnjaci Cloudflarea Kevin Mahaffey i Marc Rogers, a to su uspjeli zahvaljujući ukupno šest ranjivosti u Tesla Modelu S. Ipak, za napraviti takvo što potreban je fizički pristup vozilu i spajanje na računalo žicama, pored same provale u vozilo, što je čini 'upitno isplativom'.

'Naše istraživanje je potvrdilo kako su u Tesli napravili izvrsne poteze kad je riječ o sigurnosti vozila, no postoji i niz ranjivosti koje bi bilo dobro zakrpati ili onemogućiti', stoji na Mahaffeyjevom blogu.


Baš poput mnogih drugih 'kletvi' modernih automobila, i ova provala se oslanja na pristup infotainment sustavu, kako bi se došlo do ostalih dijelova vozila. Tesla Motors ne miruje pa su već najavili kako je osmišljena softverska nadogradnja za krpanje ranjivosti.

'U konačnici, osjećam se sigurnije u Tesla Modelu S nego u bilo kojem drugom automobilu kojeg se može pronaći na cestama', piše Mahaffey, uz niz savjeta proizvođačima automobila koje bi valjalo slijediti ako se mogućnost digitalne provale želi svesti na minimum.