STIGAO GOOGLEOV TABLET

Nexus 7 - moćan, jeftin, ubojica Kindlea

28.06.2012 u 08:58

Bionic
Reading

Tablet diva iz Mountain Viewa mogao bi pomesti s tržišta Amazonov Kindle Fire. Ali nije da ni u Appleu nemaju razloga za zabrinutost

Glasine su se pokazale točnima. Google je prvog dana konferencije namijenjene programerima predstavio svoj tablet.

Nexus 7 stiže iz Asusovih tvornica. Dimenzije su mu 198,5 x 120 x 10,45 milimetara, teži 340 grama. Pogone ga četverojezgreni procesor radnog takta 1,3 Ghz, plus dvanaestojezgreni Nvidijin grafički procesor Tegra 3. Uz jedan GB RAM-a, na raspolaganju su modeli s osam i 16 GB memorije za pohranu podataka.

Što se hardvera tiče, tu su još čip za NFC, prednja kamera sa 1,2 megapiksela, baterija koja traje do osam sati i zaslon dijagonale sedam inča (17,7 centimetara), razlučivosti 1280x800 piksela.

Sa softverske strane, pogoni ga najnovija inačica Androida Jelly Bean, koja tek treba pokazati svoje prednosti i nedostatke.

Jeftiniji model koštat će 200, a skuplji 250 dolara (oko 1150, odnosno 1430 kuna). S takvom cijenom i specifikacijama mogao bi pomesti Amazonov Kindle Fire, koji je dosad vladao kategorijom jeftinijih tableta.

No nije baš ni da u Appleu mogu posve mirno spavati. Googleov Nexus je uređaj koji će potaknuti mnoge da se zamisle isplati li se doista iskeširati gotovo dvostruko više za iPad.

Nexus dolazi s raznovrsnim multimedijalnim sadržajima poput filma 'Transformers: Dark of the Moon', knjige 'The Bourne Dominion', časopisa izdavača kao što su Condé Nast Traveler i Popular Science te pjesama bendova Coldplay, Rolling Stones i drugih.

Cilj je, naravno, potaći korisnike na preuzimanje drugih sadržaja sa servisa Google Play uz plaćanje. U tu svrhu uključen je i poklon bon ograničenog trajanja vrijedan 25 dolara (oko 143 kune). Za pretpostaviti je da će vrijediti samo za američko i eventualno još pokoje veliko i važno tržište.

Za Nexus 7 može se već sad predbilježiti preko Google Playa, ali samo ako živite u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji. U trgovinama će biti od sredine srpnja. Google Play, nažalost, još uvijek nije dostupan u Hrvatskoj. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti.

Pogledajte video: