BAŠ NEOBIČNO

Nevjerojatno koliko Google zarađuje na pametnim naočalama

05.05.2014 u 11:50

Bionic
Reading

Googleove pametne naočale Glass mogle bi izazvati revoluciju, kad ne bi bile toliko skupe. Malo je onih koji mogu izdvojiti 1500 dolara (8250 kuna) za komad tehnologije tek tako, koliko god napredan bio. Mogu li biti jeftinije?

Koliko košta izrada Glassa? Prema izračunu objavljenom na web odredištu Teardown.com, cijena je samo 80 dolara (oko 440 kuna).


Niti jedna od komponenti ne košta više od 20 dolara (oko 110 kuna) - bateriju dobijete za 1,14 dolara (6,27 kuna), kameru za 5,66 dolara (31,1 kunu), a staklo tri dolara (16,5 kuna). Najskuplji je, očekivano, procesor - procjenjuje se kako košta 13,96 dolara (76,7 kuna).

U Googleu tvrde kako su te procjene potpuno netočne, ali nisu ponudili točne. U Teardownu su priznali kako je ovo tek prva procjena te kako će uskoro ponuditi dublju cjenovnu analizu.

Treba uzeti u obzir kako su komponente tek dio konačne cijene, u koju svakako treba ugraditi i troškove radne snage (pri izradi, ali i razvoju), distribucije, oglašavanja i još puno toga.

Ne treba smetnuti s uma ni to da je 1500 dolara cijena izdanja namijenjenog razvojnim programerima te da je namjerno postavljena visoko kako bi se ne bi poticalo širu javnost na kupovinu prije no što za to dođe vrijeme.

Kako je očito da su cijene komponenata prilično niske, Google na njih može dodati par stotina dolara i ponuditi Glass po razumnoj i prihvatljivoj cijeni, a svejedno ubrati finu zaradu od svakog prodanog primjerka.

Izvor:Neowin