MUP SE ANGAŽIRAO

Netko vam je provalio u mobitel? Zovite policiju!

24.10.2016 u 16:37

Bionic
Reading

U Hrvatskoj još nije zabilježen slučaj prijevare korištenjem zlonamjernog softvera za mobilne uređaje, no opreza nikad dosta

EUROPOL-ov Europski centar za cyber kriminal (EC3) pokrenuo je u sklopu Europskog mjeseca cyber sigurnosti istovremeno u 22 zemlje kampanju podizanja svijesti o mobilnom zlonamjernom softveru.

Među zemljama koje su se uključile u akciju (19 članica Europske unije, tri zemlje-nečlanice) je i Hrvatska. U suradnji s dvije agencije EU (ENISA i eu-LiSA) te brojnim privatnim i javnim partnerima nastojat će upoznati širu javnost s prijetnjama i opasnostima cyber kriminala mobilnim uređajima. Aktivnosti će uključivati predavanja u školama, edukacijske radionice i tečajeve, kvizove online i razgovore uživo na društvenim mrežama.

Kako bi vam pomogli u što boljoj zaštiti mobilnih uređaja, u EC3 su izradili poseban obrazovni materijal dostupan na 20 jezika. U njemu ćete naći pregled prijetnji i ključnih ranjivosti mobitela te savjete kako sigurno obaviti svakodnevne aktivnosti kao što su preuzimanje aplikacija, korištenje internetskog bankarstva i javnih Wi-Fi mreža...


Prema podacima iz EUROPOL-ove Procjene prijetnje organiziranog kriminala na internetu za 2016., mobilni štetni softver stalno je prisutan u kriminalističkim istraživanjima u 14 europskih država.

U Hrvatskoj je riječ o sporadičnim slučajevima, istaknula je voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutarnjih poslova Kristina Posavec, ali treba biti oprezan i upućen kako ne bi došlo do povećanja.

MUP bilježi oko 1.200 cyber kriminalnih djela godišnje, što je nekoliko puta više nego do prije koju godinu. U nas su te brojke i štete nastale zbog počinjenja takvih kaznenih djela još uvijek niže nego u drugim zemljama.

Kako se zaštititi od opasnosti koje prijete mobilnim uređajima


Video: Borna Filić/PIXSELL

Posavec je naglasila kako je podizanje razine svijesti o ovoj vrsti prijetnji nužno jer su one u svijetu u porastu, a i mnogi ljudi nisu svjestan kako im je uređaj zaražen zlonamjernim softverom niti da je to moguće. Tvrtkama je preporučila uvođenje sigurnosnih politika za zaposlenike, a roditeljima pojačani nadzor nad djecom koja koriste mobitele.

Ukoliko sumnjate da je vaš mobitel postao žrtvom cyber kriminalaca i zlonamjernog softvera, obratite se najbližoj policijskoj postaji. Svaka od 20 policijskih uprava u svom sastavu ima djelatnike obučene za borbu protiv cyber kriminala koji će vam pomoći.


Uz MUP, u Hrvatskoj će u kampanji sudjelovati više od 45 partnera iz sektora internetske sigurnosti, financijskih institucija, ministarstava i CERT-ova. Među njima je i Hrvatska udruga banaka (HUB).

Kako je rekao Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a, dosad u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj prijevare vezan uz korištenje m-bankarstva. No treba biti oprezan. Ovo su savjeti za povećanje sigurnosti:

* koristite isključivo aplikacija iz službenih izvora

* nabavite i instalirajte antivirusni i druge zaštitne softvere

* izbjegavajte korištenje m-bankarstva na uređajima na kojima su mijenjane temeljne sigurnosne postavke (rootani uređaji)

* budite oprezni pri korištenju debitnih i kreditnih kartica

* ne otvarajte sumnjive privitke, ne klikajte po sumnjivim linkovima

* obvezno se odjavite s financijskih servisa po korištenju

* redovno pratite stanje na bankovnom računu.

Ako primijetite nešto sumnjivo, odmah se javite svojoj matičnoj banci, a provjerite i što još možete napraviti na web-odredištu Sigurnost na internetu