PORUKA IZ GOOGLEA

Nećemo morati dugo čekati na autonomna vozila

13.06.2016 u 07:32

Bionic
Reading

Odgovarajući na pitanje iz publike tijekom redovnog godišnjeg okupljanja Alphabetovih dioničara, Eric Schmidt je rekao kako nas od automonih automobila dijele godine, ne desetljeća.

Koliko će brzo autonomna vozila osvojiti svijet ovisi, naravno, o više čimbenika među kojima su svakako zakonska regulativa i propisi.

'Teško je znati. U Googleu je konsenzus oko toga kako se radi o godinama, ne desetljećima, ali puno toga ovisi o regulativi. Kao i o tome gdje se nalazite. Očito je značajno lakše u područjima u kojima, na primjer, imate obilje slobodnih parkirnih mjesta', rekao je Schmidt, inače izvršni predsjednik Alphabeta.

Ta Schmidtova opaska o slobodnim parkirnim mjestima je prilično zanimljiva. Iz Googlea su dosad redovno stizale tvrdnje kako će autonomna vozila, između ostalog, pomoći u rješavanju prometnih čepova i pretrpanih parkirališta, zato što se mogu parkirati dalje i doći pokupiti vozača.

Čini se ironičnim da Google svoja autonomna vozila testira u Mountain Viewu, Austinu, Kirklandu i Phoenixu, koji imaju puno manje problema s parkiranjem nego, recimo, New York.