PITANJA I ODGOVORI

Ne znate što je Bluetooth? Skupili smo sve ključne informacije na jednom mjestu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 23.09.2018 09:17
  • Objavljeno 23.09.2018 u 08:29
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: mattiaverga

Teško je danas pronaći uređaj koji ne podržava Bluetooth. No znate li što je to? Ne? Evo što svakako trebate znati o jednom od najraširenijih tehnoloških standarda današnjice

Dakle, što je Bluetooth? To je standard za bežični prijenos podataka između uređaja. Prijenos obavlja sićušni dio čipa ugrađenog u uređaj, pomoću kojeg može komunicirati sa sličnim takvim modulom u bilo kojem drugom uređaju. Općenito govoreći, koristi ga se za prijenos malih količina podataka, pri čemu ne opterećuje značajno bateriju. Poznat je po tome što omogućava stabilnu vezu na malim udaljenostima.

Tko je izmislio Bluetooth?

Bluetooth je djelo tima inženjera koji su u to vrijeme radili za tvrtku Ericsson. Kao izumitelj naveden je Nizozemac Jaap Haartsen, koji je razvio standard 1994. godine, ali mu nije dodijelio ime.

Jaap Haartsen - Bluetooth

Izvor: Društvene mreže / Autor: EPO Films

Zašto se zove Bluetooth?

Naziv je došao iz Intela, Ericssonova partnera, točnije od zaposlenika po imenu Jim Kardach. Ime je dobio po kralju Haraldu Plavozubom koji je vladao Danskom i Norveškom u 10. stoljeću poslije Krista, a koji je ujedinio danska plemena u jedno kraljevstvo.

Tko je vlasnik Bluetootha?

Nitko. O korištenju i unapređivanju Bluetootha brine se neprofitna skupina Bluetooth Special Interest Group (SIG), nastala 1998. godine kako bi ga učinila sveprisutnim komunikacijskim protokolom. Danas u skupini koja okuplja više od 30 tisuća članova razvijaju nove standarde (primjerice, Bluetooth 5) te licenciraju tehnologiju partnerima i članovima.

Što je to Bluetooth 5?

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bluetooth

Kako funkcionira Bluetooth?

Bluetooth koristi radiovalove u spektru 2,4 GHz. Tu kratkodometnu frekvenciju obično koristi većina uređaja koji trebaju bežičnu povezivost, uključujući preusmjerivače (routere) za Wi-Fi. Od drugih se tehnologija razlikuje po drukčijoj preraspodjeli podataka pri slanju i primanju, zahvaljujući kojoj se - između ostalog - može koristiti za povezivanje do osam različitih uređaja.

Koristi li Bluetooth internet?

Ukratko - ne. Kad Bluetooth poveže dva uređaja, nastaje mreža poznata po nazivu Personal Area Network (PAN). PAN ne mora biti povezan s internetom na bilo koji način kako bi obavio prijenos podataka.

Po čemu se Wi-Fi razlikuje od Bluetootha?

Tehnički gledano, i Wi-Fi i Bluetooth su standardizirani protokoli za bežični prijenos podataka i povezivanje uređaja. Po čemu se onda razlikuju? Wi-Fi nudi jaču i bržu vezu, koja brže troši bateriju. Bluetooth je energetski učinkovitiji i primjereniji za korištenje na malim udaljenostima.

produžite joj život

Ovih pet stvari ne maze bateriju vašeg smartfona

Pogledaj galeriju
6

Ima li moje računalo Bluetooth?

Bluetooth je sveprisutna tehnologija koju ćete naći u većini pametnih telefona, tableta, laptopa i drugih uređaja s bežičnim povezivanjem. Što se stolnih računala tiče, neka ga imaju, neka ne. Možete to provjeriti ako potražite Bluetooth u postavkama.

Je li Bluetooth siguran?

Nema tehnologije koja je potpuno sigurna. Postoji nekoliko sigurnosnih rizika vezanih uz Bluetooth. Zadnji veliki sigurnosni propust, BlueBorne, otkriven je 2017. godine. Bluetooth SIG u pravilu pravodobno izdaje zakrpe za sigurnosne propuste. Ipak, evo nekoliko mjera predostrožnosti koje je dobro poduzeti:

Promijenite lozinku za Bluetooth. Po početnim postavkama, obično je to četveroznamenkasti PIN koji glasi 0000. Hakeri to znaju, pa odaberite neka druga četiri broja.

Isključite Bluetooth kad ga ne koristite. Ako nije uključen, nitko ga ne može zlorabiti, preporučuje Make Use Of.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!