INTERNET (NI)JE MALI

Ne možete daleko: Od sajta do sajta ima najviše 19 klikova

19.02.2013 u 12:51

Bionic
Reading

Ako vam se čini da je internet nepregledna džungla u kojoj ćete potonuti, evo vijesti koja bi vas mogla razvedriti. Mreža je isprepletenija no što mislite. Od sajta do sajta dijeli vas tek šačica klikova

Čini se da udaljenost između dva sajta nikad nije veća od 19 klikova. To tvrdi mađarski fizičar Albert-László Barabási u članku objavljenom u The Philosophical Transactions of the Royal Society. Barabási je inače autor knjige 'Linked: The New Science of Networks', objavljene 2002. godine.

Devetnaest klikova djeluje puno u odnosu na šest stupnjeva razdvajanja, koliko prema istraživanjima maksimalno dijeli svaku osobu na Zemlji od bilo koje druge. No treba imati u vidu da su web stranice značajno brojnije - procjenjuje se da ih ima više od 14 milijardi, po barem dvije za svakog na planetu.

Otkriće se čini novim, ali izgleda da nije tako. Mashable piše da je stranica 19clicks.com aktivna i nudi sadržaj bar od 2005. godine. Blogerica Samantha Orme, koja ju je pokrenula i održava je, piše da je prosjek od 19 klikova udaljenosti između bilo koje dvije stranice vrijedio i u vrijeme kad je registrirala domenu.

Ono što jest novo je Barabásijevo otkriće da se taj broj ne mijenja, bez obzira na broj stranica. Bila riječ o nekoliko stotina ili jedan trilijun, broj poveznica je uvijek 19 ili manji.