PRODUŽENA RUKA ZAKONA

Nastavlja se borba protiv pirata i povreda autorskih prava

06.05.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Electronic Frontier Foundation navodi kako je na prošlotjednoj konferenciji za borbu protiv kršenja autorskih prava i piratstva u San Diegu IACC (International Anti-Conuterfeiting Coalition) otkrio najnovije strategije i planove. EFF-ov Jeremy Malcolm je bio jedan od sudionika i u sklopu toga htio prenijeti poruku da se kampanje protiv piratstva moraju voditi brižljivo - bez mogućnosti ugrožavanja privatnosti

Kongres je možda u konačnici odbio Stop Online Piracy Act (SOPA), on se pokazao potpunim promašajem...no srž je itekako ostala živa, ako ne u SAD-u, onda van granica te zemlje. Zakon, naime, takvo što dopušta, a delegati prisutni na konferenciji IACC-a su prilično jasni kako SOPA nije gotova stvar. Internet aktivisti su možda ostvarili pobjedu, no ona je bila kratkog (i ograničenog) vijeka.

Vlasnici autorskih prava i njihovi zastupnici već su krenuli u navalu na inozemstvo. Čak i regulative unutar EU omogućavaju blokade kako ih opisuje SOPA - pružatelji internetskih usluga mogu dobiti naloge da blokiraju određena internetska odredišta.


EFF u svom tekstu navodi kako ni u kom slučaju ne brane motive stranica koje neovlašteno prodaju sadržaj, no upozorava kako je mogućnost zlouporabe u brojnim okolnostima itekako visoka.

'Nismo suglasni s većinom toga što je izrečeno na IACC konferenciji, no odobravamo jednu od misli - to da umjesto teške palice u borbi za autorska prava valja koristiti druga sredstva - edukaciju i promociju prihvatljivih i poštenih cijena sadržaja te dostupnost online servisa koji pružaju taj sadržaj. SOPA je propala s razlogom, vrijeme je za vlasnike autorskih prava da se prestanu žaliti na taj kraj i krenu dalje', zaključuje Jeremy Malcolm, viši globalni analitičar EFF-a.