ZNANSTVENA OLIMPIJADA

Naši mladi kemičari osvojili četiri medalje

25.07.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Hrvatski učenici i ove su godine osvojili četiri medalje na najvećem međunarodnom natjecanju mladih kemičara

Na upravo završenoj 45. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja se održala u Moskvi, Hrvatsku su predstavili Mihael Eraković, učenik 3. razreda riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, Filip Kozlina, maturant zagrebačke V. gimnazije, te Ivan Jakovac i Zvonimir Jurelinac, obojica maturanti zagrebačke XV. gimnazije.

Naši se natjecatelji i ove godine s olimpijade vraćaju s četiri medalje. Ivan Jakovac osvojio je srebrnu, a Mihael, Filip i Zvonimir brončane medalje. Zvonimiru je inače ovo drugo uzastopno sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi – prošle je godine osvojio srebro.

Naši mladi kemijski olimpijci u pratnji svojih mentora, prof. dr. sc. Branke Zorc i prof. dr. sc. Tomislava Cvitaša, sletjeli su kasno sinoć u zagrebačku zrakoplovnu luku Pleso.

Jedan od znanstvenika koji su pripremali našu ekipu, dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković, bio je dio grupice ljudi - roditelja, nastavnika i ranijih natjecatelja, među kojima je bio i Marko Košićek pobjednik natjecanja Famelab, koja je mlade olimpijce dočekala na aerodromu.

'Učenici su izgledali umorno, ali zadovoljno. Pripreme su bile naporne. Radili su zadatke kakve obično radimo sa studentima treće godine kemije', rekao je za tportal Portada.