misterij na crvenom planetu

NASA snimila neobičnu kamenu formaciju na Marsu, krenula lavina teorija o izvanzemaljcima

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 13.05.2022 10:06
  • Objavljeno 13.05.2022 u 10:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sefa Kart / Alamy / Alamy / Profimedia

Riječ je o frakturi kamene formacije koja je vjerojatno nastala kao rezultat planetarne tektonske aktivnosti

NASA-in rover Curiosity snimio je neobičnu sliku kamenite formacije na Marsu koja izgleda kao prolaz te koja je vrlo brzo rezultirala hrpama teza o tamošnjem postojanju izvanzemaljaca.

tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Premda NASA još nije komentirala što je to točno snimila roverovom kamerom, čudna formacija vjerojatno je posljedica prirodne frakture uzrokovane potresom. Snimke koje je snimio InSight potvrđuju da se Crveni planet i danas trese, uz nedavni marsotres rekordne snage.

Znanstvenici se unatoč tome nastavljaju pitati što točno uzrokuje tamošnje potrese.

Što se formacije u obliku vrata koju je snimio rover Curiosity tiče, ona se nalazi na mjestu pod imenom Greenheugh Pediment koje je i sam nastalo kao rezultat potresa, piše Independent.

Formacija stijenja otrkivena je dok je rover išao uz Mount Sharp, planinu koja se uzdiže 5.5 kilometara iznad kratera Gale, mjesta gdje je Curiosity sletio 2012. Dok se Curiosity probijao kroz teren, inženjeri su otkrili da je put prekriven sa vjetrom naoštrenim pješčenjakom koji je mogao uzrokovati štetu na roverovim kotačima.

Ovo inače nije prva neobična formacija kamenja koju smo otkrili u sunčevom sustavu. Prošle je godine kineski rover Yutu 2 na Mjesecu otkrio neobičnu simetričnu kockastu formaciju s ravnim 'krovom'.

Znanstvenici su se u to vrijeme šalili da se možda radi o vanzemaljskoj kolibi. Dok se Rover približio da bi istražio neobičnu formaciju, fotografije su pokazale da je riječ o kvrgavoj stijeni koja sjedi na rubu kratera.