VODA, VODA POSVUDA

NASA potvrdila da i Ganimed ima vodeni ocean

16.03.2015 u 14:10

Bionic
Reading

Zemlja je sa svojim vidljivim oceanskim plavetnilom pomalo čudan kamenčić. Druga tijela Sunčevog sustava, na kojima je otkrivena voda, redovito je kriju pod ledenom korom, a priči se pridružio Jupiterov najveći mjesec i općenito najveći mjesec u Sunčevom sustavu. NASA je na konferenciji za novinare u petak otkrila kako su potvrđene sumnje o postojanju oceana ispod kore mjeseca Ganimeda

Sama ideja da se pod korom Ganimeda krije tekuća voda nije posebno nova, no potvrda je druga priča. Kako bi ona pak stigla, tim istraživača na čelu s Joachimom Saurom je iskoristio HST (Hubble Space Telescope) i njegovu mogućnost snimanja u ultraljubičastom spektru da bi pratili promjene u aurorama Ganimeda kako su na to tijelo utjecala magnetska polja Jupitera.

Analiza je pokazala da Ganimed zapravo sadrži i više vode nego Zemlja - a gdje se nalazi tekuća voda valja razmišljati i o mogućem životu, priopćava NASA, dodavši kako je Ganimed zapravo jedini mjesec s vlastitim magnetskim poljem, koje stvara aurore. Procjenjuje se kako je vodena masa na nekim mjestima dubine i do 100 kilometara, no do nje je prilično teško doći, s obzirom da se nalazi ispod 150 kilometara kore, koju uglavnom čini led.


'Otkriće predstavlja značajan korak, a istovremeno i označava ono što samo Hubble može postići', rekao je John Grunsfeld, dodavši kako je Hubble u svojih 25 godina u orbiti napravio mnoštvo znanstvenih otkrića u Sunčevom sustavu.

„U dubokom oceanu ispod ledene kore, Ganimed otvara još više mogućnosti za postojanje života van Zemlje.“

John Grunsfeld, NASA


Ova vijest stiže nedugo nakon što su istraživači otkrili kako je Enkelad, prirodni Saturnov mjesec najizglednije odredište za postojanje života - zbog postojanja hidrotermalne aktivnosti. Sami satelit je predaleko od Sunca kako bi primio značajniju količinu topline, no to ne znači kako je nema dovoljno iz dubokih slojeva tog tijela.

Hubble 24. travnja slavi 25 godina postojanja, a NASA-inim riječima, transformirao je naše razumijevanje sunčevog sustava i mnogo više od toga - 'pomogao nam je da pronađemo svoje mjesto među zvijezdama'.