LOVAC NA MARSOVCE

NASA lansirala rover koji će tražiti život na Marsu

26.11.2011 u 17:00

Bionic
Reading

NASA je danas u 16,05 sati po našem vremenu iz svemirske baze na Floridi lansirala rover veličine automobila, opremljen poput laboratorija, koji će na Marsu pokušati pronaći tragove nekadašnjeg ili sadašnjeg života. Lansiranje je prošlo bez problema

Vozilo popularno nazvano Curiosity (znatiželja), svojom tehnologijom daleko nadilazi sva slična prethodna, a među ostalim opremljeno je laserom i sofisticiranom mehaničkom rukom dužom od dva metra kojima će razbijati stijene na Crvenom planetu.

Misija je stajala dvije i pol milijarde dolara, a trajat će 23 mjeseca. Nakon višegodišnjih odgoda i povećanja troškova za oko milijardu dolara, NASA se nada da će Mars Science Laboratory (kako se službeno zove) konačno stići do Crvenog planeta i na njemu otkriti ključne znanstvene podatke o sastavu njegova tla. Jedno od najvažnijih pitanja na koja bi trebao odgovoriti je 'postoji li život na Marsu', odnosno, riječima agencije, 'postoje li u području slijetanja i jesu li ikada postojali uvjeti povoljni za život mikroba'.

Ako sve bude kako treba, najambicioznija međuplanetarna misija svih vremena - rover Curiosity - na Mars bi trebao sletjeti 6. kolovoza 2012. i na njemu provesti jednu marsovsku godinu, odnosno 98 zemaljskih tjedana. Na dan će prelaziti do 200 metara, a njegova će kamera kontrolorima na Zemlji omogućiti da odabiru najzanimljivija mjesta za istraživanje i najbolje prolaze za kretanje. Iako mu se konstrukcija temelji na ranijim, već provjerenim roverima, Curiosity je opremljen 10 puta moćnijim znanstvenim instrumentima. Njegov laser moći će ispariti stijene s udaljenosti od sedam metara kako bi spektrometar na temelju analiza para utvrdio njihov sastav.

Stručnjaci su za mjesto slijetanja odabrali krater Gale jer bi u njemu moglo biti naslaga koje je nanijela voda. U blizini se nalazi i planina koja je također bogata materijalima koji se formiraju u vodi.

Rover će se spustiti na padobranu i usporiti raketnim potisnicima.

Najvažniji ciljevi misije

Nova misija trebala bi utvrditi je li život ikada postojao na Crvenom planetu. Laboratorij će također istraživati njegovu klimu, geologiju i pripremiti put za dolazak ljudi na Mars. Pokušat će pronaći i analizirati organske tvari i druge kemijske blokove života među kojima i ugljik, vodik, dušik, kisik, fosfor i sumpor. Tragat će za eventualnim biološkim procesima, istraživati evoluciju planeta u protekle četiri milijarde godina, ucrtat će u karte mjesta na kojima pronađe vodu i ugljični dioksid, te izmjeriti razine zračenja sa Sunca i iz svemira.