NEMA STRAHA

NASA-ina raketa će 'kemijati' i stvarati umjetne oblake u svemiru

08.04.2014 u 19:23

Bionic
Reading

Pored uobičajenog vatrenog spektakla koji slijedi uz svako lansiranje raketa, NASA ovaj put namjerno planira kreirati umjetne oblake na rubu svemira, a kako bi dobili više informacija o polarnoj svjetlosti i interakcijama u gornjim slojevima Zemljine atmosfere i ionosfere

Između 13. veljače i 3. ožujka, NASA planira lansirati jednu od dvije Black Brant IX rakete, a koje će na visinama između 60 i 100 milja (~100-160 km) ispustiti malu količinu trimetil-aluminija (TMA), a koji će pak stvoriti neobične bijele oblake. Upravo pomoću kretanja tih oblaka, istraživači se nadaju kako će bolje pratiti vjetrove i kretanja u atmosferi Zemlje.

TMA reagira s kisikom kada se ispusti iz rakete, a proizvodi reakcije su aluminijev oksid, ugljični dioksid i vodena para, koji se i inače prirodnim putem javljaju u atmosferi. NASA napominje kako ovaj spoj ispušten u višim slojevima atmosfere ne predstavlja nikakvu opasnost za ljudsku populaciju te dodaje kako se više aluminija u zraku nađe na uobičajenom vatrometu.

Sami datumski raspon za lansiranje raketa je velik zbog toga što test uvelike ovisi o atmosferskim uvjetima - kako o jačini Sunčevog vjetra u danom trenutku, tako i o čistom nebu potrebnom za praćenje umjetnih oblaka.

NASA-in pogled na polarnu svjetlost Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA