ZEMLJOVID KATAKLIZME

Napravljena prva karta razaranja japanskog tsunamija

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 28.09.2011 09:56
  • Objavljeno 28.09.2011 u 09:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Područje Tohoku na sjeveroistoku Japana 11. je ožujka 2011. pogodio razoran potres magnitude 9.0

Tsunami koji je izazvao prodro je više od pet kilometara u unutrašnjost, uništio golema područja, odnio više od 15.000 života i uzrokovao havariju nuklearne centrale Fukushima.

Japanski znanstvenici ovih su dana napravili prvu kartu koja detaljno predstavlja njegovu razornu moć i predstavili je u časopisu Geophysical Research Letters. Stručnjaci su istražili oko 2000 kilometara japanske obale na više od 5.300 lokacija. Karta koju su napravili pokazuje koliko je tsunami bio jak na pojedinim mjestima.

Crvene crte ilustriraju koliko su poplave prešle uobičajene razine mora – na nekim mjestima 19,5 metara, dok plave sjene pokazuju koliko su duboko prodrle u kopnena područja.

Najsnažniji tsunami zabilježen je u području koje se proteže od 50 do 200 km sjeverno od Sendaija gdje je uski zaljev fokusirao njegove valove i uzrokovao najveće poplave. Prikupljeni podaci jasno potvrđuju da snaga tsunamija ovisi o regionalnoj konfiguraciji obale.

Mada bi novi zemljovid trebao rasvijetliti ponašanje 'plimnih' valova u različitim geografskim uvjetima, znanstvenici ističu da još uvijek nije moguće točno predvidjeti kako će se tsunami određene snage ponašati kada udari u obale.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi