KAKO NASTAJU OTOCI?

Napokon znamo što se događa pod površinom Zemlje

08.09.2015 u 07:32

Bionic
Reading

Prvi put uopće istraživači mogu objasniti nastanak otočnih skupina poput Havaja. U superračunala su, među ostalim, ubacili podatke o seizmičkoj aktivnosti te dobili trodimenzionalan prikaz Zemljinog plašta u slojevima

Prikaz plašta od jezgre pa do kore Zemlje otkrio je 'vruće stupove', otopljene stijene koje vode prema površini i stvaraju vulkane na njoj. Pri dolasku na površinu neki od stupova se spajaju i stvaraju svojevrsne bazene ili spremnike otopljenih stijena, na temelju čega se može vidjeti gdje nastaju otoci.

Dok medicinski CT (računalna tomografija) uređaji koriste rendgenske zrake za snimanje tijela, znanstvenici su za mapiranje Zemlje iskoristili seizmičke valove. Analizirali su njihovo kretanje i vezane podatke iz 273 snažna potresa u proteklih 20 godina.


Raniji pokušaji otkrili su te bazene vrućih stijena koje se uzdižu na određenim mjestima, što je stvorilo teoretski temelj za postojanje stupova, no tada nije bilo jasno jesu li oni bili vezani uz važnija vulkanska odredišta. Analiza novijeg datuma ne samo da je to potvrdila u visokoj razlučivosti, već je otkrila i dimenzije stupova. Ispod dubine od otprilike tisuću kilometara stupovi su široki između 600 i 1.000 kilometara, kakvih pet puta širi od očekivanja. Štoviše, barem su za 400 stupnjeva topliji od okolnih stijena.