I ZADNJI JE PAO

Najveći svjetski telekom prodavat će iPhone

05.12.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Nakon višegodišnjih pregovora, telekom operator China Mobile potpisao je ugovor s Appleom temeljem kojeg će iPhone ponuditi svojim pretplatnicima, njih više od 700 milijuna

Očekuje se, piše Wall Street Journal, kako bi službeno iPhone trebao biti dostupan od 18. prosinca, kada bi China Mobile tijekom svoje konferencije trebao otkriti i više pojedinosti o svojoj mreži 4G LTE.

Isti je izvor najavio u rujnu kako Apple priprema modele 5s i 5c za isporuku China Mobileu. Početkom ovog tjedna, taj je telekom operator - inače najveći na svijetu - potiho počeo primati narudžbe za oba modela preko web sitea u manje tvrtke čiji je vlasnik.

Tri kineska najveća telekoma nedavno su dobila odobrenje za puštanje u rad svojih mreža 4G. Završetak gradnje te mreže navodno je bila jedna od najvećih prepreka za postizanje dogovora Applea i China Mobilea.

Problematična je bila i mreža 3G u vlasništvu China Mobilea, koju je Apple ocijenio previše nepouzdanom, a u China Mobileu nisu bili zadovoljni Appleovim jamstvima vezanim uz količine mobitela koje mogu isporučiti.

Kina je trenutačno treće po veličini Appleovo tržište. Direktor te tvrtke Tim Cook u više je navrata naglasio kako očekuje da će s vremenom postati i najveće, piše Tech Crunch