UPOZORENJE MUŠKARCIMA

Na laptopu radite raširenih nogu!

12.11.2010 u 14:26

Bionic
Reading

Dok rade na laptopu, muškarci bi trebali, ako žele imati djecu, nastojati držati noge razmaknute, pokazala je nova studija

Naime, skupljene noge u testisima stvaraju opasne količine topline koja djeluje pogubno na plodnost, a čini se da problem ne rješava ni postavljanje zaštitnog sloja pod laptop.

Temperatura testisa obično je od dva do četiri stupnja niža od tjelesne, čime se u njima stvaraju idealni uvjeti za stanice spermija koje se brzo dijele. Zagrijavanje tog područja može izazvati oksidativni stres, usporiti kretanje spermija i za više mjeseci smanjiti njihovu sposobnost oplodnje jajnih stanica.

U svojoj studiji urolog Yefim Sheynkin sa Sveučilišta Stony Brook u New Yorku i njegovi kolege testirali su 29 muškaraca u dobi između 21 i 35 godina. Svaki od njih radio je s računalom na bedrima sat vremena. U prvom testu radili su skupljenih nogu, u drugom također, ali uz uporabu zaštitnog sloja, dok im je treći omogućio da rašire noge pod kutom od 70 stupnjeva jer su koristili nosač koji je podupirao računalo.

Svi muškarci prošli su kroz sva tri testa – po jedan dnevno. Prije eksperimenta senzori su izmjerili temperature njihovih mošnji i zabilježili kasnije promjene. U sva tri slučaja temperatura se značajno povećala, no najmanje u trećem - za 1,4 Celzijevih stupnjeva. U drugom slučaju temperatura je skočila za 2,2 stupnja, a u prvom za 2,3. Značajno je i da su opasne razine u prvom slučaju dostignute već nakon 14 minuta, a u trećem tek nakon pola sata.

'Čini se da je rad sa skupljenim nogama, najčešći među korisnicima laptopa, zapravo i najgori', komentirao je Edmund Sabanegh, urolog iz Klinike Cleveland u Ohiou i dodao da je to zapravo vrlo logično.

Stručnjaci preporučuju da se prijenosna računala postave na stol, čime se nogama daje sloboda kretanja.