URADI SAM

Na jednostavan način od Lego kockice dobio kamericu

24.10.2014 u 08:11

Bionic
Reading

Jednostavnom modifikacijom Ryan Howerter je napravio tzv. 'pinhole kamericu' u Lego kockici. CNet prenosi kako se autor, inače student grafičkog dizajna u Coloradu, odlučio na izradu jer je ljubitelj Lego kockica, a istovremeno je pohađao predmet vezan za fotografiju, gdje je čuo priču o 'kamerici' napravljenoj u pinjolu (Pinholo)

Nakon što je izbušio minijaturnu Lego kockicu i napravio pinhole kamericu, smjestio je fotografski papir unutra i napravio prvu ekspoziciju - te u konačnici dobio krajnje minijaturne, ali simpatične crno-bijele fotografije.

'Najizazovniji dio je zapravo dobivanje fotografije. Jednostavno je preeksponirati ili podeksponirati papir ili film. Mislim da je bila riječ o ekspoziciji od 10 sekundi za fotografiju koju na slici drži Lego figura', rekao je Howerter. Za sada se poteškoće uglavnom svode na minijaturnost svega pa tako još nije uspio dobiti negativ s kojim može raditi i obraditi tako mali komadić filma.

Bilo tko se može okušati u izradi nečeg ovakvog. Potrebna je Lego kockica, komad mesinga kroz koji će se napraviti minijaturni otvor, crna traka te film ili fotografski papir. Naravno, za konačni proizvod će još trebati i oprema za razvijanje fotografija.