ZA STARIJE OD 18

Na Antarktici snimljen prvi hororac

19.10.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Po prvi put u povijesti u najhladnijem i najnegostoljubivijem dijelu svijeta snimljen je igrani film i to mračan hororac

Film čiji bi se naziv mogao prevesti kao 'Južno od razuma' snimio je škotski autor dokumentaraca, instruktor penjanja Kirk Watson dok je radio za agenciju British Antarctic Survey (BAS). Sve uloge odigrali su naturšćici, zaposlenici BAS-a - biolozi, geolozi i mehaničari.

Scenarij je napisao liječnik Matt Edwards koji živi pored Londona. U Velikoj Britaniji je zabranjen za mlađe od 18 godina, a prati 14 zaposlenika antarktičke postaje koje vreba ubojica.

Watson ima šest godina iskustva u radu na najjužnijem kontinentu. Jedan od glavnih poslova mu je uvježbavanje znanstvenika za penjanje. Tijekom zime, kada je kontinent okovan mrakom i ledenim temperaturama, osoblje vježba rezbariti drvo i snimati crno-bijele fotografije. Većina prizora snimljena je u tami kako bi film bio što mračniji.

'Naši su se glumci zbog toga malo pothladili dok su sjedili vani ili glumili mrtvace u snijegu. Bilo je malo teško s mrtvacima jer su drhturili pa smo morali korigirati prizore kako bi uklonili sve pokrete', objasnio je Watson i dodao: 'Nekoliko glumaca dobilo je blagu hipotermiju. Dobro je što su ondje živjeli već godinu dana pa su poprilično navikli.'

Premijera filma koji distribuira jedna američka tvrtka održat će se 31. listopada na Halloween.