NOVI IPHONE PRED VRATIMA

Može li Apple napraviti još jednu revoluciju?

08.09.2012 u 17:51

Bionic
Reading

U srijedu, 12. rujna, negdje oko 19 sati po našem vremenu, Apple će održati možda i najvažniji događaj u svojoj novijoj povijesti -- predstavit će novu generaciju iPhonea. Iako se čini da je ta kompanija, koja je nedavno po tržišnoj kapitalizaciji postala najveća na svijetu, u fantastičnoj formi te da ništa ne može krenuti po zlu, upravo bi ovo predstavljanje moglo biti velika prekretnica

Apple nije obična kompanija. Osim što je sada i službeno najveća (po tržišnoj kapitalizaciji) na svijetu, riječ je o kompaniji koja svojim proizvodima diže neviđenu prašinu, polarizirajući ljubitelje tehnologije koji se dijele na 'fanboye' i 'hatere'. Prodaja iPhonea ide fantastično; iPad je još uvijek definitivni tržišni lider, a legendarni iPod, mada već vremešan, još uvijek je najpopularniji multimedijalni player na svijetu.

Uz sve to, nedavno je Apple na američkom sudu dokazao da je Samsung namjerno kopirao iPhone i time iskamčio odštetu od nevjerojatnih milijardu i sitno dolara. Postavlja se pitanje -- koji je sljedeći korak za kompaniju koja rijetko griješi, koja ima gotovo neograničena sredstva i koja drži ogromne udjele na tržištu računala, mobitela i tableta?

Odgovor je -- novi iPhone. No ovaj iPhone, koji će se možda zvati iPhone 5, a možda i neće, izuzetno je bitan i na mnoge načine kompleksan proizvod.

Revolucija koju je teško ponoviti

Prvi iPhone je bio revolucionaran, tu nema dvojbe. Prije njega, pametni telefoni i ručna računala bili su spori, dosadni, gotovo neupotrebljivi - sjetimo se samo instalacije aplikacija na njih, koja je gotovo uvijek bila mukotrpno, bolno iskustvo - a iPhone je, čak i unatoč mnogim sitnim manjkavostima, jednostavno bio nevjerojatno napredan u odnosu na sve njih. Sjećate li se još HP-ova iPaqa ili pak Palmovog Pilota? Jedva? To uglavnom možete zahvaliti iPhoneu.

Zlobnici će reći da je Apple većinu tehnologija u originalnom iPhoneu pokrao od drugih kompanija, no ostaje činjenica da je u datom trenutku trebalo imati vizije i hrabrosti za spojiti sve te tehnologije u jedan uređaj, bez fizičke tipkovnice, koji je posve promijenio način na koji poimamo mobitele.

Danas je drugo vrijeme. Samsung je 'ispod žita' najavio da će odmah tražiti zabranu prodaje novog iPhonea bude li taj uređaj imao LTE tehnologiju, na koju Samsung polaže određena prava. Konkurencija je jača no ikad. Posljednja verzija Googleova Androida prilično je ispolirana, a HTC, Samsung i drugi proizvođači predstavili su ove godine moćne uređaje kao što je HTC One X ili Galaxy S III, sa ogromnim zaslonima i svim dostupnim tehnologijama kojih se možete dosjetiti. Hardverski, Appleov iPhone 4S s njima bitku može dobiti otprilike kao što Appleova serija prijenosnika MacBook pobjeđuje PC - na stil i kvalitetu izrade.

Uz to, iPhone 4S je samo evolucijska nadogradnja iPhonea 4 - hardverski je riječ o vrlo sličnom uređaju, sa sitnim izmjenama. Objektivno, Apple je posljednju pravu nadogradnju predstavio prije više od dvije godine, u lipnju 2010, i očekivanja za sljedeću generaciju iPhonea, koji si ne može dopustiti da bude 'samo još jedna nadogradnja,' su ogromna.

Koliko dobar može biti novi iPhone?

Nažalost, ono što glasine predviđaju, zvuči upravo tako. Novi iPhone bit će, većina stručnjaka i insidera se slaže, na puno načina sličan iPhoneu 4S. Gotovo identičnog dizajna, nešto veći, sa 4-inčnim zaslonom, no još uvijek ne veći od spomenutih konkurenata. Brži i bolji, dakako - no to se danas i očekuje. Imat će podršku za LTE i NFC, što najnoviji Androidi danas također uglavnom imaju. Imat će i novi podatkovni konektor, što i nije baš neki preveliki razlog za radost, osobito ako ste nakupovali gomilu dodataka za stari iPhone koji sada više neće raditi.

Uvijek postoji mogućnost da Apple, koji osobine svojih nadolazećih uređaja skriva kao zmija noge, iznenadi nečim posve neočekivanim. No, ovo što smo zasad čuli zvuči nam kao malo bolji iPhone 4S.

Steve Jobs:

"Tu i tamo pojavi se revolucionaran proizvod koji mijenja sve. Vrlo ste sretni ako imate priliku raditi na takvom proizvodu. Apple je bio dovoljno sretan da predstavi nekoliko takvih proizvoda."

Što, stoga, Apple može učiniti da opravda golema očekivanja? Snaga iPhonea i ostalih iOS uređaja upravo je u odličnom operativnom sustavu i ekosustavu aplikacija i Appleovih dogovora i ugovora sa najvećim svjetskim kompanijama. Kao što je na svom posljednjem eventu Apple predstavio platformu za izradu i distribuciju udžbenika te partnerstvo sa najvećim američkim nakladnicima, možda će opet predstaviti neko novo partnerstvo.

I sama platforma, iOS, vjerojatno će dobiti ozbiljnu nadogradnju. Teško je predvidjeti što sve tu možemo očekivati, no ono što Apple tu pokaže moglo bi biti bitnije od broja megapiksela ili procesorskih jezgara u samom uređaju. Priča se da će Facebook biti integriran u svaki kutak iOS-a, dok će Google imati znatno manju ulogu, pogotovo u domeni karata, jer Apple navodno planira predstaviti vlastitu aplikaciju za karte.

Također, uvijek je moguće da će Apple oduševiti ne mogućnostima, već cijenama. Šuška se o iPadu mini, jeftinijoj verziji iPada koji će široj publici biti puno dostupniji od iPada, koji u SAD-u košta 499 dolara.

Što bi rekao Steve?

Iza svih brojki, tajanstvenosti, glamura i sveg onog što prati Appleove događaje, stoji ogromna sjena čovjeka koji je tu kompaniju odveo na pravi put - pokojnog Stevea Jobsa.

Nemoguć i nepodnošljiv, naporan i nevjerojatno uporan, Steve je ipak bio genijalac koji je godinama tjerao Apple da bude inovativniji od svojih konkurenata. Može li novi CEO Tim Cook nastaviti istim putem, ili će popustiti pred zahtjevima dioničara, uprave i tisuća ostalih koji, kako to već biva u velikim kompanijama, malo-pomalo sve što je kul, dobro i inovativno vraćaju na put osrednjosti?

Upravo ovaj nadolazeći događaj reći će nam puno o tome kako se Cook stvarno snalazi na prijestolju Applea. Možda će Apple ponovo imati onaj 'one more thing,' još jednu genijalnu sitnicu koje se konkurenti nisu sjetili, a koja će natjerati milijune kupaca da ponovo kupe iPhone. A možda će novi iPhone biti brži, jači i bolji od prethodnika, no jednostavno više neće biti magije. Vidjet ćemo u srijedu.